Zirai ilaçlamada dron dönemi başladı

Balıkesir’in ilçesi olan Bandırma’da dronların tarlalarda kullanımı artıyor. Bu yeni dönem tarım piyasasında da önemli yer kaplamaya başladı.

TARIM 19.07.2022, 11:27 19.07.2022, 17:51
Zirai ilaçlamada dron dönemi başladı

20 senedir Bandırma’nın ilçesi olan Doğanpınar Mahallesi'nde çiftçilikle uğraşan Ferdi Akay, dron ile 500 dönümlük ayçiçek arazisine ilaçlama yapıyor. Traktörün ulaşamadığı alanlara ulaşan dron sayesinde kolaylıkla ilaçlama yaptıklarını belirten Akay, “Yağmur sonrasında daha aktif şekilde kullanıyoruz. Bunun yanı sıra traktörün ayak izinin meydana getirdiği ürün kaybının da önüne geçmiş oluyoruz” dedi.

“Koordinatları belirliyoruz, gerisi otonom şekilde yapılıyor”

İnsansız hava aracı sayesinde bahçede ve tarlada ilaçlama yaptıklarını aktaran Dron pilotu Enes Biçer, “Ürünlere hiç elimizi değmiyoruz. Havadan bütün ilaçlama işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Traktörün ulaşamadığı tüm yerlere rahatlıkla giriyor. Bu teknolojiyle zirai ilaçlama yapıyoruz ve böceklerin önüne geçmeye çalışıyoruz. Dönüm başına yaklaşık 40 lira gibi bir ücrete ilaçlama sağlıyoruz. Yapılan ilaçlamanın fiyatı ürüne göre değişiklik gösterebiliyor. Arpa ve buğday, ürünlere 30 lira gibi bir ücret alıyoruz. Öncelikle dron ile arazinin tam koordinatlarını çıkarıyoruz. Daha sonrasında da dron otonom bir şekilde ilaçlamayı yapıyor. Yalnızca acil bir şey yaşanırsa biz müdahalede bulunabiliyoruz” şeklinde ifade etti.

“Hem zararsız hem de kolay”

Çiftçilik ve tüccarlık yapan uğraşan Ferdi Akay, “Bugünün teknolojisi olan dron sayesinde mahsullere zarar veremeden ilaçlama yapabiliyoruz. Bu sebepten bu yöntemi kullanmak oldukça mantıklı. 500 dönüme ektiğimiz ayçiçek arazilerini tırtıllar basmaktadır. Tarlaları dolaştığımızda tırtılları gördük. Mahsul kaybının ve traktörün giremediği bölgeler erişebilmesi noktasında biz bu yöntemi kullanmaya başladık. Drone teknolojisi hem ürünlere zarar vermiyor hem de traktörün giremediği alanlara rahatlıkla girebiliyor” dedi.

Yorumlar (0)