Zehirleyen şirket Türkiye'de de faaliyet gösteriyor!

Alman ilaç şirketi Bayer'e ait olan Monsanto, geçtiğimiz Perşembe günü yapılan duruşmada, 2014’te “Hawaii adasında yasaklı tarım ilacı kullandığı” gerekçesiyle suçlu bulundu. Şirketin Türkiye'de de faaliyet gösterdiği biliniyor...

TARIM 23.11.2019, 16:38 23.11.2019, 17:12
Zehirleyen şirket Türkiye'de de faaliyet gösteriyor!

Tarım ve sebze tohumları, bitki koruma kimyasalları üzerine faaliyet gösteren Alman ilaç devi Bayer firmasının çatısı altında olan ABD merkezli biyoteknoloji şirketi Monsanto, 2014’te Hawaii adasında yasaklı tarım ilacı kullandığı gerekçesiyle suçlu bulundu.

Biyoteknoloji şirketi Monsanto’nun 10 milyon dolar tazminat ödemesine hükmedildi.

Kansere neden oluyor!

Bayer firmasının Başkan Yardımcısı Darren Wallis, eylemlerin sorumluluklarını üstlendiklerini belirtti. Kullanımdan kaldırılan ve yasaklanan metil paratyon olduğu ifade edildi. Karar Monsanto’nun en ünlü zirai ilaçlarından biri olan Roundup’ın kansere yol açtığı iddialarıyla milyarlarca dolarlık tazminatla yüzleşmek üzere olunan zamana denk geldi.

Monsanto’nun ilk etapta Penncap-M ilacını kullanması sebebiyle şirket hakkında ağır suç işleme iddiasıyla Savcılar tarafından dava açılmak istendi. Ancak medya ve şirket avukatlarının da devreye girmesi ile suçlama daha düşük seviyeye çekildiği haberleri yayılmıştı.

Monsanto suçlamaları kabul ederken, en az 31 gün beklenmesi gereken ilaçlamanın üzerinden 1 hafta geçince çalışanlarını sahaya indirdiğini de itiraf etti.

Varılan uzlaşmaların neticesinde şirket 6 milyon dolar cezai tazminat, 4 milyon dolar da Hawaii resmî makamlarına toplum hizmeti kapsamında ödemede bulunmasına hükmedildi.
Savcılık, Monsanto’nun uzlaşma kurallarına uyması halinde suçlama dosyalarının 2 yıl sora düşeceğini belirtti.

Türkiye'de de faaliyet gösteriyorlar!


Monsanto'nun Bursa Mustafakemalpaşa'daki fabrikası

1997'de Türkiye pazarında da faaliyet göstermeye başlayan şirket, Türkiye'de bitki koruma ürünleri, tarla bitkileri tohumları ve sebze tohumları alanlarında en çok tercih edilen şirket konumunda. Bursa Mustafakemalpaşa'da bir adet mısır tohum fabrikası yer alıyor. Ayrıca Çanakkale, Bergama ve Antakya'da da üretim tesisleri bulunuyor. Monsanto Türkiye'deki faaliyetleri, hibrit tohum kullanımı nedeniyle tepki çekmeye devam ediyor. Hibrit tohum kullanımı, doğa ve insan sağlığı için risk oluşturacağı, biyoçeşitliliği azaltacağı, verimsizliğe neden olacağı gibi nedenlerle protesto ediliyor.

Yorumlar (0)