Yüzde 95 daha az arazi, 400 kat fazla verim! İşte geleceğin yapay zekalı dikey çiftlikleri…

Bir ağ teknolojisi girişim firması Plenty’nin dikey çiftliklerinde düz bir çiftlik dikkate alındığında dönüm başına 400 kat daha fazla gıda üretimi yapılıyor.

TARIM 30.12.2020, 17:46
Yüzde 95 daha az arazi, 400 kat fazla verim! İşte geleceğin yapay zekalı dikey çiftlikleri…

Dünyadaki insan sayısının sürekli olarak artmasından dolayı nüfusu beslemek giderek zorlaşıyor. Bundan dolayı uzmanlar dikey tarımın geleceğin teknolojisi olduğunu söylüyor.

Dikey çiftlikler için büyük arazilere gerek kalmıyor ve kolay bir şekilde iç mekanlara yerleştirilebiliyor. Bu da onları tarıma uygun olan arazinin azaldığı zamanda çok önemli bir konuma getiriyor.

Nate Storey’in kurduğu bir tarım girişimi Plenty, dikey çiftlikleriyle dikkatleri üzerine şimdiden çekmeyi başardı.

Yüzde 99 daha az arazi, yüzde 95 daha az su

Plenty, yüzde 95 daha az su ve yüzde 99 daha az arazi kullanılıp ürünlerin büyümeye ilişkin kalitesini sürekli olarak arttırırken, kullanılmış olan yapay zeka ve robotlarla sene boyunca bir sorun yaşamaksızın ürün yetiştirmek mümkün oluyor.

Şirket, dünyada üretilmiş olan sebze ve meyvelerin kapasitesini arttırmak amacıyla dikey tarıma geçtiğini kaydetti.

Dönüm başı için 400 kat daha çok ürün

Plenty’in iklim kontrollü olan iç mekan çiftlikleri, dikey olarak yan yana yerleştirilmiş olan bölümlerden meydana geliyor. Bu bölümler robotlarca hareket ettirilebiliyor ve ışıktan en üst düzeyde verim alabilmek amacıyla yapay zeka teknolojisi kullanılıyor.

Bitkilerin üstünde yer alan ve güneşi taklit eden LED ışıklar ile beraber bitkilerin ortamı, mümkün olan en iyi mahsulü ortaya çıkarmak amacıyla sürekli olarak optimize bir şekilde tutuluyor.

Bütün bunlardan daha da önemlisi, çiftlikte bütünüyle yenilenebilir enerji kullanımı yapılıyor. Bununla birlikte kullanılmış olan suyun bütünü geri dönüştürülüyor ve havada buharlaşmış olan su tekrar kullanılabiliyor.

Şimdiye dek 541 milyon dolarlık finansman desteği alan Plenty, son olarak 14 Ekim tarihinde 140 milyon dolar fon almıştı.

Yorumlar (0)