Yüksekova çekirge istilasına uğradı! Tarım arazileri zarar görüyor

Hakkari'nin ilçesi olan Yüksekova’da yaklaşık 20 gündür ekili tarım arazileri çekirge istilasıyla uğraşıyor. Bölge sakinleri çekirge istilası sebebiyle ekinlere zarar geldiğini ifade ederken, bazı köylerde ilaçlama çalışması başlatıldı.

TARIM 16.07.2022, 13:26 16.07.2022, 13:29
Yüksekova çekirge istilasına uğradı! Tarım arazileri zarar görüyor

Hakkari’nin büyük tarım arazilerinin bulunduğu Yüksekova'da çekirge istilası yaşanıyor. Konu ile ilgili endişelenen bölge halkı, çekirgelerin sayısının her geçen gün artmasına karşı bir çözüm bulunmasını istiyor.

Çekirge istilasının en yoğunu yaşanıyor

İlçenin Yoncalık, Beşbulak ve Altınoluk köyleriyle ovada, istilacı çekirgeler ekili tarım bölgelerini tahribata uğratıyor. İlaçlama işlemleri gerçekleştirilen bölge sakinleri, bu şekilde yoğun bir çekirge istilasıyla ilk kez karşılaştıklarını dile getirdi.

“Çözüm bulunmasını istiyoruz”

Ellerinde bulunan olanaklarla çekirgelerle mücadele etmeye çalıştıklarını aktaran Ercan Çakmak, "Yoncalarımızın ve buğdayımızın hasadını gerçekleştiremeyecek hale geldik. Uzunca bir süredir ilaçlamalar yapıyoruz. Ancak çekirgelerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu duruma bir çözüm sağlanmasını istiyoruz" ifadesinde bulundu.

“Şu zamana kadar böyle bir şey göremedim”

Bölge sakinlerinden Agit Çakmak ise, “Eskiden de bu şekilde çekirge istilaları yaşanıyordu. Ancak şu anda gördüğümüz çok ürkütücü. Sürüler halinde geziyorlar. Ben 73 yaşındayım, doğduğumdan beri bu şekilde bir şeyle karşılaşmadım. Normalde sürü halinde olmazlardı, şimdi gruplar şeklindeler. Çok mağdur olduk. Buğday tarlalarımız tamamıyla çekirgelerin istilası altında” dedi.

“Önemli olan ilaçlamanın yapıldığı zaman aralığıdır”

Hava ve iklim değişikliklerinden bu şekilde durumların yaşandığını dile getiren Ziraat Mühendisi Rıdvan Yiğit, “Şu anda gördüğümüz durum ilaçlama çalışmalarına geç kalındığıdır. Nerdeyse 20 yıldır bazı köylerde ve ilçelerde çekirgelerle mücadele devam ediyor. Ancak bazı senelerde diğer yıllara göre daha fazla görülebiliyor. Yalnızca mart, nisan aylarında ilaçlama yapılırsa çekirgelerin istilası önlenebilir. Bu yıl Dağlıca bölgesinde gerçekleştirdiğim araştırmalar neticesinde nisan ayında yapmış olduğumuz ilaçlama ve doğru ilaç yöntemiyle bu alanda çekirge nüfusunun önüne geçmiş olduk'' ifadesinde bulundu.

Yorumlar (0)