Yoğun talep gören Tunceli cevizi zor toplanıyor, kolay satılıyor

İnce kabuğu ve doluluk oranının fazla olmasından dolayı tüketiciden yoğun bir talep gören Tunceli cevizi hasadı, köylülerin meşakkatli çalışmasıyla sürüyor.

TARIM 14.10.2020, 00:50
Yoğun talep gören Tunceli cevizi zor toplanıyor, kolay satılıyor

Tunceli’de 2 bin rakımı olan dağ köylerinde tarla ve dere kenarlarında yetişen cevizler, yöre halkı tarafından hasat edilmeye başlandı.

Devletin teşvik ve destekleriyle ceviz yetiştiriliyor

Damaklarda bırakmış olduğu tat ile anılan Tunceli cevizi yetiştiriciliği bölgede son senelerde devletin teşvik ve destekleriyle yaygınlaştı.

Pülümür, Ovacık, Hozat, Çemişgezek ve Pertek ilçelerine bağlı dağ köylerinde cevizler, her sene ekim ayında dalından koparılıyor.

Tahta merdivenler vasıtasıyla ip kullanılarak ağaca çıkılıyor

Evdeki işlerden arta kalan zamanlarda köylüler ceviz toplamaya gidiyor ve yaklaşık 10-15 metre yüksekliğindeki ceviz ağaçlarına tırmanmak amacıyla ipler ve tahta merdivenler kullanıyor. Köylüler, ellerindeki uzun sırıklarla dallara vurup, yaprakların arasına ve toprağa düşen cevizleri toplayıp bir bir kovalara dolduruyor.

Kurumaları amacıyla damlara seriliyor

Ardından cevizleri yeşil kabuğundan ayırıp evlerin toprak damlarına kuruması amacıyla seriyor. Güneşin karşısında yaklaşık olarak bir hafta bekletilip nemi alınan cevizler, paketlenip çevre il veya ilçelere perakende ya da toptan olarak sunuluyor.

35 TL kilogram fiyatı

Kilogram fiyatından 35 liradan alıcı bulan Tunceli cevizi, yörede yapılan geleneksel tatlılara da ayrıca bir lezzet katıyor.

“Bir teneke ceviz 200 TL”

Pülümüre bağlı Çobanyıldızı köyünde yaşamını sürdüren Nuri Yıldız, ceviz yetiştiriciliğinin oldukça zahmetli olduğunu söyledi. Yıldız ekmek parası için bu zahmetli işi yaptıklarını kaydederek şu ifadeleri kullandı:

“Bölgede yetiştirilmiş olan cevizlerin damaklarda bıraktığı tat ayrı”

Köylülerden Aslı Han, bölgede yetiştirilmiş olan cevizlerin damaklarda farklı bir lezzet bıraktığını söyleyerek şunları söyledi:

Yorumlar (0)