Yılın ilk karpuzu için Adana’da ekim tamamlandı

Yılın erkenci meyvesi Adana karpuzunun fidesi toprakla buluştu.

TARIM 12.01.2021, 11:06 12.01.2021, 16:35
Yılın ilk karpuzu için Adana’da ekim tamamlandı

Türkiye’de en erken karpuz yetiştirilen ve ülkemizin ihtiyacının yaklaşık %25’lik kısmını karşılayan Adana fideleri toprakla buluştu.

Rengi, tadı ve aromasıyla bilinen Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi alan Adana karpuzunun ilk hasadının mayıs ayında gerçekleştirilmesi bekleniyor. Üreticiler bu yılki fiyatlardan umutlu.

Fideler dikiliyor

Dünyanın karpuz üretiminde Çin’in ardından 4-4,5 milyon ton ile ikinci sırada bulunan Türkiye’nin toplam karpuz ihtiyacının yüzde 20’lik kısmını karşılayan Adana’da fideler Karataş ilçesinde dikilmeye başlandı. Kumlu tarlalara sabah saatlerinde gelen üreticilerden kimileri toprağı düzeltti, kimileri ise fide çukurlarına gübre yerleştirmiş olduğu toprağı, fide ekimi için hazırladı.

Naylonla, fidelerin üstü soğuktan zarar görmemesi için kapatıldı. Üreticilerin büyük bir emekle diktikleri ve deniz kumunda yetişecek olan karpuzlar, eğer hava sıcaklığı mevsim normallerinde giderse, mayıs ayının ilk haftasında hasat edilip pazarda yerli ilk karpuzlar olarak tüketiciyle buluşacak. Adana’da senelik 950 bin ton olarak üretimi yapılan karpuz, tarla ürünlerinin arasında yöresel en erken hasat edilen ürün olmasından dolayı üretici için önemli bir gelir kaynağı.

Yorumlar (0)