'Yeşilçomlu kavunu' pazara inmeden satılıyor

Balıkesir'e bağlı Bandırma ilçesinde bulunan Yeşilçomlu Mahallesi'ndeki 4 bin dönüm büyüklüğündeki alanda yetiştirilen Yeşilçomlu kavunu pazara inmeden satılıyor.

TARIM 13.09.2022, 23:44
'Yeşilçomlu kavunu' pazara inmeden satılıyor

Genellikle hububat üretiminin yapıldığı mahallede, bazı üreticiler dedelerinden kalma ata tohumlarıyla Yeşilçomlu kavunu yetiştiriyor. 4 bin dönüm büyüklüğündeki alanda üretilen kavun, kokusu ve tadıyla benzerlerinden ayrılıyor.

Hasadı yapılan kavun, römorklara yüklenerek mahallenin meydanına getiriliyor. Burada yapılan sıkı pazarlıklar neticesinde kilogramı 5-6 TL'den alıcı bulan kavun, ülkemizin dört bir köşesine naklediliyor.

Kavun diyarı olarak da bilinen mahalleye çevre illerden gelen tüccarlar, römorklardaki kavunları sıkı pazarlıklar neticesinde satın alıyor.

"Mahallelinin en önemli geçim kaynağı"

Bandırma Ziraat Odası'ndan Başkan Süleyman Dönmez, basın mensuplarına, bahse konu kavununun bölgenin en önemli bir mahsulü olduğunu ifade etti.

Dönmez, kavunun mahalle sakinlerinin geçim kaynaklarının başında geldiğini kaydederek, "Yeşilçomlu kavunu çok hızlı bir şekilde alıcı bulan bir tarım ürünüdür." dedi.

"Eskişehir'den geldim"

Kavun almak için Eskişehir'den gelen tüccar Aziz Özmen ise sattığı kavunları her daim Yeşilçomlu'dan aldığını söyledi.

Özmen, şöyle konuştu:

"Bu mahallenin kavunu çok güzel. Her daim buraya geliyoruz. Damak tadı harika. Adeta mahalle sakini olduk, hemen herkesi tanıyoruz. Bugün beş ton ürün aldım, hasat sona erene dek gelip gideceğiz."

"Sıcağa karşı çok dayanıklıdır"

Çiftçilerden Mehmet Öztaş da kavunlarının senelerden bu yana meşhur olduğunu dile getirdi.

Öztaş, 15 seneden beri beyaz kavun yetiştirdiklerini kaydederek, "Kavunumuz çok meşhurdur. Diğer kavunlara kıyasla hava koşullarına biraz daha tahammüllü olduğunu söyleyebilirim. Sıcağa karşı çok dayanıklıdır, kolay kolay yanmaz." şeklinde konuştu. 

"Hibrit tohum kullanmıyoruz"

Üreticilerden Mehmet Özgen ise kavun tohumlarını da bizzat kendilerinin elde ettiğini aktardı.

Kavunları ektikten sonra sık sık bazı bakımlardan geçtiğini vurgulayan Özgen, "Süreç çok zor, adeta bir çocuk gibi bakım istiyor. İşin en kolay kısmı hasat. Hibrit tohum kullanmıyoruz. Sağlıklı ve doğal olan bu kavundur." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)