Yerli ve milli kenevirin hasadı için gün sayılıyor

OMÜ (Ondokuz Mayıs Üniversitesi) Kenevir Araştırma Enstitüsü'nce geliştirilen yerli ve milli kenevir olma özelliğine sahip, aynı zamanda ülkemizin ilk tescilli endüstriyel kenevir tohumu olan 'vezir' ve 'narlı'nın hasadı için gün sayılıyor.

TARIM 29.09.2021, 20:28 30.09.2021, 18:03
Yerli ve milli kenevirin hasadı için gün sayılıyor

Bu yıl tescil alan vezir ve narlı kenevir çeşitlerinin hasadına yakında başlanacak. Mayıs ayı başında ekilen kenevirlerin ekim ayının ortalarına doğru hasadı gerçekleştirilecek. Tekstilden gıdaya kadar birçok sektörde kullanılan kenevirlerin boyu 4,5 metreye ulaştı. 

"Süt olarak da kullanılacak"

Kenevirin hasadı ve kullanım alanlarına ilişkin bilgilere veren Prof. Dr. Selim Aytaç, "11 dönüm büyüklüğündeki arazide ekim yapıldı. Yaklaşık olarak 2-3 hafta sonra hasat yapılacak. Süt olarak kullanımı için çalışmalarımız sürüyor. Poğaça gibi unlu mamuller üzerinde kullanıyoruz. Tekstilde önemli bir ilerleme söz konusu. Yüzde 60 oranında kenevirden elde edilen tekstil ürünleri var." dedi. 

"4 ton tohum elde edilecek"

Narlı türünün ortalama 4 metre uzunluğa ulaştığını belirten Aytaç, "Bildiğiniz üzere ülkemizde bu yıl iki çeşit tescil olmuştu. Bunlar 'narlı' ve 'vezir' olarak adlandırılıyor. Narlıdan yaklaşık olarak 1 ton tohumluk elde etmiş olacağız. Vezirde ise bu sayı 3 tona ulaşacak. 2023'te bu iki çeşidimiz üretim olarak çiftçinin hizmetine sunulacak." şeklinde konuştu.







Yorumlar (1)
rahmi özkaya 2 yıl önce
YILLARCA ZEHIRICIRDILER SIMDI SUTUNU ICECEKMILLETIMIZ...