Yerli patates çeşitleri Niğde'de üretiliyor

Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, Niğde'de yapılan ıslah çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şimdiye kadar 10 yerli patates çeşidinin üretildiğini kaydeden Pırlak, Onaran 2015 ve Nam adlı yeni türlerin üreticiyle buluşacağını söyledi.

TARIM 14.12.2022, 15:41 15.12.2022, 16:52 Hakan Öksüz
Yerli patates çeşitleri Niğde'de üretiliyor

Niğde'de bulunan Patates Araştırma Enstitüsünde şimdiye kadar 10 yerli patates çeşidi geliştirildi. Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, devam eden ıslah çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Kurumu ziyaret eden gazetecilere konuşan Pırlak, "Patatesin Türkiye'deki geçmişi 170 yıl öncesine dayanıyor. Islah çalışmaları ise 2005 yılından sonra başladı." dedi.

"Şimdiye kadar 10 yerli patates çeşidi üretildi"

Patates Araştırma Enstitüsü'nün, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı olduğunu hatırlatan Pırlak, "Islah çalışmaları, modern laboratuvarların yanı sıra tam kontrollü seralarda devam ediyor. Şimdiye kadar 10 yerli patates çeşidi üretildi. Bu yeni çeşitler, özel sektöre devredildi. Çoğaltma ve sertifikasyon süreci devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"Onaran 2015 ve Nam adlı türler üreticilere ulaşacak"

Aralık ayı itibarıyla "Onaran 2015" ve "Nam" isimli yerli patates çeşitlerinin ilk defa sertifikalı şekilde üreticilere ulaşacağını kaydeden Uğur Pırlak, "Yerli çeşitlerin nasıl üretildiğiyle ilgili merak edilen bazı hususlar var. Vatandaşlarımız soruyor. Üretimde 'meristem doku kültürü' yöntemini kullanıyoruz. Bu yöntem sayesinde ıslah süresini kısaltılıyor. Öte yandan gen kaynakları da korunmuş oluyor. İklimlendirme odasında büyütülen bitkiler, tam kontrollü seralara alınıyor. Burada da mini yumru üretimi gerçekleştiriliyor." şeklinde bilgiler verdi.

Islah süreci nasıl gerçekleşiyor?

Meristem dokuyu alarak başlayan ve mini yumrunun üretilmesine kadar geçen sürenin ortalama 1 yıl olduğuna işaret eden Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, "Patates üretimini yalnızca topraklı sistemde değil, topraksız tarımda da yapıyoruz. Çiftçilerimizin bu yerli patates türlerine daha hızlı ulaşabilmesi için çabalıyoruz. Yemeklik patates için ıslah çalışmaları başladı. İlerleyen süreçte sanayilik çeşitlerimizi de sektöre kazandıracağız. Tohumluk patates ihtiyacını yerli olanaklarla sağlamaya çalışıyoruz. Üniversitelerimiz ve özel sektörün de çabaları, bu çalışmaların başarıya ulaşmasını sağlıyor." dedi.

Yorumlar (0)