Yenilebilir böcekler çok yakında marketlerde

Çevre dostu olarak görülen böcek yeme alışkanlığı, dünyanın farklı ülkelerine yayılmaya başladı. Uzun süredir konuşulan fakat insanlığın büyük kısmı için hoş bir fikir olmayan “yenilebilir böcekler”, aromalı ve sade halleriyle çok yakında market raflarını süsleyecek. 

TARIM 25.09.2021, 11:15 25.09.2021, 11:29
Yenilebilir böcekler çok yakında marketlerde

Uzmanlar tarafından çevre dostu olarak görülen böcek tüketimi, dünyadaki ülkelerin bir kısmında hali hazırda uygulanıyor. Çoğunlukla nüfusun fazla ve tarımın da gelişmemiş olduğu ülkelerde tüketilen böcekler, aromalı ve sade olarak tüketilebilir şekilde market raflarında yer almaya hazırlanıyor.  

Gıda firmalarının başlattığı yeni projeler ile özellikle çekirgeler üzerinde yoğunlaşılıyor. Yılda 400 milyon çekirgenin yetiştiğini belirten İsrailli gıda firması CEO’su Dror Tamir, anneannesinden duyduğu çekirge hikayelerinden esinlendiğini ve bu böcekleri yenilebilir hale getirmeye karar verdiğini aktarıyor. 

1950’li senelerde İsrail’de insanların gıda güvensizliği yaşaması ve Afrika’dan gelen göçmen çekirgelerin tüm mahsullerini tahrip etmesiyle nasıl baş ettiklerini anneannesinden dinleyen Tamir, çiftçilerin o dönemde tarım arazilerini çekirgelerden korumaya çalıştığını ama Faslı ve Yemenlilerin de böcekleri toplayarak yediklerini; böylelikle böceklerin tüketilmesine dair inancının arttığını kaydediyor. 



Jelatinsiz ve soyasız küçük çekirge şekerleri 

Ürünlerin tamamen soyasız ve jelatinsiz olduğunu, saf çekirgelerde ve biraz da aromadan oluştuğunu belirten Tamir, çok yakında zamanda bu şekerlemelere ceviz, kahve, mantar, çilek, portakal ve çikolata aromalarının ekleneceğini ve hatta bunların çok yakında felafel ve burgerlerde de kullanılacağına işaret ediyor.

Böcekler hakkında kalıplaşmış düşünceleri yıkmak için de bu yolu seçtiğini; bu böceklerin Orta Amerika, Asya, Afrika ve Orta Doğu’da yüz yıllardır tüketildiğini ifade eden Tamir, uzmanların bu konudaki düşüncelerini de aktarıyor: “Uzmanlara göre yakın zamanda dünya genelinde başlayacak olan böcek tüketimi, çevresel faktör ve nüfus artışı ile kısa sürede yayılacak ve kabul görecek.” 



Dünya nüfusu 30 senede 2 milyar artacak 

Bugün dünya nüfusu 7,7 milyar olarak ölçülse de 2050’ye kadar bu sayının 9,8 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Gıdaya ulaşması gereken 2 milyar insanın daha gezegene yerleşmesi ile tarımsal faaliyetlerin aynı hızda yürütülmesinin mümkün olmayacağı düşünülüyor. Bu boyutta bir gıda sorununun oluşması durumunda da protein ihtiyacı hayvanlardan karşılanacak. İnek, koyun, boğa, keçi gibi pek çok memeli hayvandan karşılanan proteinlere böceklerden gelen proteinler de eklenecek. 

Birleşik Krallık Gıda Standardı Kurumu bilim danışmanı Prof. Robin May ise proteinin, beslenme temeli olduğunu ve et ile süt ürünlerinden bu proteinin karşılanması gerektiğini belirtiyor. Öte yandan böceklerin tüketilmesi karşısındaki en büyük sorun ise insan vücudunun bunlara karşı bakteri ya da alerjik reaksiyon oluşturup oluşturmaması.  



Böcek tüketimi, sera gazlarını da azaltacak 

Et üretimi ile karşılaştırıldığında çekirge üretiminin sera gazı emisyonunu yüzde 99’a kadar azaltacağı öngörülüyor. Ayrıca bu üretim, su tüketimini bin kat; ekilebilir arazi kullanımını da 1500 kat azaltacak. Maastricht Üniversitesi’nin araştırmasına göre böceklerden elde edilen protein, süt proteini kadar zengin ve yararlı. Her ikisi da kes üretimi, sindirim ve emilim performanslarında yarışıyor. 

Yorumlar (0)