Yeni bir geçim kaynağı: Yılanyastığı toplayıcılığı...

Orman ve Tarım Bakanlığınca senede bin ton gibi bir miktarda toplanılmasına izin verilen “Yılanyastığı” bitkisi Şırnaklıların ekonomik kaynağı oldu.

TARIM 06.05.2022, 13:07 07.05.2022, 15:54
Yeni bir geçim kaynağı: Yılanyastığı toplayıcılığı...

Tarım ve Orman Bakanlığınca senede bir defa olmak üzere bin ton kadar toplanma izni olan Yılanyastığı esnaflara satılıyor. Dağlarda yetişen bu bitki toplanıp ayıklanıyor sonrasında da kasalara yerleştirilerek yurt dışına satışı yapılıyor. Bölge halkı, dağlardan topladıkları bu bitkiyle geçimlerini sağlıyor. Yılanyastığı otu ilkbahar aylarında kendisini gösteriyor ve toplanmaya hazır hale geliyor.

Kota konuluyor

Yılanyastığı otunun 9 şehirde yetiştiğini belirten Şırnak İl Orman ve Tarım Müdürü Selman Demirel, son 3 senede bitkinin yaşamına devam edebilmesi için Bakanlığın belirli bir kota koyduğunu ve bu belirlenen miktara göre satışın yapıldığını açıkladı. Selam Demirel toplanan bitkinin, kırsal bölgelerde yaşayan insanlara bir gelir kapısı açtığını vurgulayarak, “Yılanyastığı bitkisinin ilerleyen zamanlara da aktarılabilmesi için yeşil kısmının toplanması, altta bulunan soğanın ise toprakta bırakılma şartı bulunuyor. Vatandaşlar bahar ayında topladıkları bu bitkiyi şirketlere satıyor. Geçtiğimiz sene, Yılanyastığı otunun 807 tonu dış ülkelere gönderildi. Yapılan ihracatın yüzde 70'ı gibi bir oranı Şırnak'tan gerçekleştirildi. Bu sene ise toplanacak bitki miktarının kotası bin ton olarak belirlendi” diye konuştu.

“Önemli olan soğan kısmının toplanamaması”

Dağlardan toplanan bitkinin ne şekilde toplanacağı ve nelere dikkat edileceği hakkında eğitim verdiklerini söyleyen Selman Demirel, “Yılanyastığı bitkisinin toplanması sonrasında bizlerde alanlara giderek kontrol sağlıyoruz. Önemli olan bitkinin soğan kısmının topraktan alınmaması çünkü bitkinin ilerleyen senelerde de çıkması bizim için mühim bir konu. Toplanan bu bitki Şırnak en önde gelmek üzere 9 şehirde de çıkıyor ve toplanıyor. Yılanyastığı otunun zehirli tipleri de bulunmakla birlikte bölgemizde bu türler bulunmamaktadır” dedi.

“Bütün çevre geçimini sağlıyor”

Dış satım işlemlerini sağlayan şirketin yetkilisi olan Alaattin Demir’de doğu bölgesinde yetişen bu bitkinin yöre halkının geçimine katkı sağladığını belirtti. Alaattin Demir, “Şırnak İl Orman ve Tarım Müdürlüğünden alınan izinle beraber bizlerde bu ürünün ihracatını sağlıyoruz. Yapılan bu işlem herkesin kazanmasına sebep oluyor. Yöre halkından, kamyoncusun, marketine varana kadar bütün çevre geçimini bu ot sayesinde sağlayabiliyor. Halkımız, günde 7-8 ton kadar bitki toplaması yapıyor. Bizlerde bitkiyi ambalajladıktan sonra depolara kaldırıyoruz. Sonrasında örneğin Irak'a gönderim yapıyoruz. 30-40 gün kadar toplama zamanı bulunuyor. Bu zaman aralığında 500 ile 700 ton miktarında bitki elde ediyoruz” ifadesine yer verdi.

Yılanyastığı toplayan yöre halkından Şirin Demir ise, bu bitkinin ekonomik olarak katkı sağladığını söyleyerek, “Dağlardan bu bitkiyi topluyoruz. Bizim maddi olarak pek imkânımız bulunmuyor, evimiz kira, bu bitkiyi topladığımız da elimize günlük bir kazanç geçiyor. Bir hafta gibi bir süredir dağlarda otu topluyoruz” dedi.

Yorumlar (0)