Yaş çaya fark ödemesi tutarı belli oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı ruhsatlı yaş çay üreticilerine yapacağı fark ödemesi desteğini açıkladı.

TARIM 21.11.2019, 12:31 21.11.2019, 12:47
Yaş çaya fark ödemesi tutarı belli oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline çiftçilerle uyum çalışması yapmayı sürdürüyor. “2019 Yılı Yaş Çay Ürünü için Fark Ödemesi Desteği Yapılmasına Dair Tebliği” kapsamı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Tebligata göre, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli listesinde yaş çay yaprağına verilecek fark ödemesi desteğine ilişkin usul ve esaslar kamuoyuna tayin edildi.

Fark ödemesinde Kilogram başına 13 kuruş TL ödenecek

2019’un 10 Mayıs ila 31 Aralık tarihleri arasında üretilen ve satışı gerçekleştirilen yaş çay yaprağına verilecek fark ödemesi desteğine ilişkin usul ve esaslara göre ruhsatlı üreticilere ödenecek olan ücret de belirlenmiş oldu. 2019 yılı yaş çay ürünü için fark ödemesi desteği kilogram başına 13 kuruş TL olarak belirlendi.
Ruhsatlı yaş çay üreticileri ödemelerini Ziraat Bankası tarafından Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (ÇAYKUR) aktarılacak.
Yaş çay üreticileri, üstlendiği hizmetlerden ötürü destek tutarının yüzde 0,1 oranındaki hizmet komisyonunu ÇAYKUR’a, yüzde 0,2’lik hizmet komisyonunu da Ziraat Bankasına Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ayrıca ödenecek.

Türkiye’de yaş çay üretimi

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Artvin, Giresun ve Trabzon illerinde yaklaşık 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan mevsimlik çay tarımında yıllık 1 milyon ila 1 milyon 200 bin ton arasında ürün elde ediliyor. Üretilen yaş çayın, 46’sı ÇAYKUR’ait iken, 151’i özel sektörde işleniyor ve yılda 200 ila 230 bin ton arasında kuru çay elde ediliyor.

Yürürlüğe giren bu düzenlemelerle Türkiye, yaş çay üretiminde Türkiye'yi dünya pazarında güçlendirmeyi hedefliyor.


Dünyada çay üretilen alan, üretim, tüketim ve ihracat oranları. Veriler Türkiye'nin kendi ürettiği çayı kendinin içtiğini gösteriyor.

Yorumlar (0)