'Yaprak' deyip geçmeyin: Kilosu 1500 TL

Hatay’da toplanan tonlarca defne yaprağı, kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılmak üzere birçok ülkeye satılıyor.

TARIM 06.11.2021, 22:23 08.11.2021, 09:18
'Yaprak' deyip geçmeyin: Kilosu 1500 TL

Hatay’a bağlı Samandağ ilçesinde bulunan Kapısuyu Mahallesi'ndeki yurttaşlar, defne yaprağı toplayarak ev bütçesine katkı sağlıyor.

Mahalle sakinlerince toplanan defne yaprakları, ayıklama ve kurutma adımlarının akabinde balyalara ayrılarak dünyanın dört bir köşesine ihraç ediliyor.

"Geçim kaynağımız"

Mahalle sakinlerinden Cengiz Keser, "Ağaçların etrafını ve diplerini toplayarak geçiniyoruz. Hem yaprağından hem de meyvesinden yağ elde ediyoruz. Ben senelerdir bu işle uğraşıyorum. Geçmişte de büyüklerimiz bu işle uğraşıyordu. İnşallah bizden sonra da evlatlarımız yapacak." diye konuştu. 

"Kilosu 1500 lira"

Toptancı Ahmet Yüksel, "An itibarıyla yaprağın kilosu 1500 lira. Dal veyahut yaprak fark etmiyor. Baharat ve yağ olarak kullanılmakta. Köyümüzün geçim kaynağı defne yaprağıdır. Ürünleri Hollanda, Almanya, ABD ve İsveç'e ihraç ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılıyor"

Yüksel, defne yaprağıyla çok sayıda ürün elde edildiğini söyleyerek, başta kozmetik ve ilaç ürünlerinin geldiğini belirtti. Yüksel, "Topladıktan sonra fabrikaya naklediyoruz. Fabrikadaki işlemlerin ardından uygun hale getirilerek yurt dışına ihraç ediliyor." şeklinde konuştu. 











Yorumlar (0)