Yağının kilosu 100 euroyu geçti: Trakya'da lavanta tarlaları 270 kat arttı!

Piyasada yağının kilosu 100 eurodan satılan lavantanın üretimi son 7 senede Trakya'da, 270 kat artış gösterdi. Trakyalı çiftçiler, 5 bin 200 dekarlık alanda lavanta ekimine devam ediyor. 

TARIM 11.07.2022, 11:39
Yağının kilosu 100 euroyu geçti: Trakya'da lavanta tarlaları 270 kat arttı!

Türkiye'de son yıllarda artan lavanta üretimi, ekonomiye ciddi katkı sağlıyor. Yağından elde edilen gelir sebebiyle çiftçiler, lavanta ekimine yoğunlaşıyor.

Kilo fiyatı 100 euro

Kilo bazında üretiminden ortalama 100 euro gelir sağlanan lavanta Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’daki çiftçilerin büyük ilgisini çekiyor.

2015'te ekimler başladı

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile İl Tarım ve Orman Müdürlükleri’nin engebeli ve kıraç alanların tarıma kazandırılması faaliyetleri çerçevesinde bölgede, 2015 yılında lavanta ekimi başladı.

20 dekardan 5 bin 200 dekara çıktı

Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’de 2015 yılında lavanta ekimi gerçekleştirilen 20 dekar alan,  son 7 yıl içinde 260 kat artışla birlikte 5 bin 200 dekara yükseldi.

Geliri sebebiyle bölge çiftçilerinin yoğun ilgisini çeken lavanta, gıda ve kozmetik gibi pek çok alanda kullanılıyor.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, lavantanın en önemli çıktısının uçucu yağ olduğunu ifade etti.

Dünyada tarımı gerçekleştirilen en önemli uçucu yağ bitkilerinden birinin lavanta olduğunu söyleyen Tülek, bu çerçevede lavantanın en fazla üretildiği Bulgaristan'daki enstitüler ile protokoller yaptıklarını, lavanta üretiminin katkılarını bölge çiftçisine anlatmaya başladıklarını ifade etti.

Uluslararası değerlerle uyumlu

Tülek, özellikle Trakya'da verimin düşük yaşandığı bölgelere bu ürünü önerdiklerini belirterek, "Yaptığımız adaptasyon faaliyetlerinde lavanta bitkisinin uyumlu olduğunu, elde edilen kalite ve verim açısından değerlendirdiğimiz zaman uluslararası referans değerlerle örtüştüğünü anlıyoruz." şeklinde konuştu.

"Tıbbi açıdan da önemli bir bitki"

Dünyada lavantanın çiftçiler tarafından yüksek geliri sebebiyle tercih edildiğini belirten Tülek, şu bilgileri aktardı:

"Yaptığımız çalışmalarda 100 kilogram çiçekten 2 kilogram yağ elde edebiliyoruz. Bu yağ ham madde şeklinde ele alınıyor. Özellikle dünyada ve ülkemizde kozmetik ve parfümeri sektöründe önemi var. Tabii bunun haricinde aromaterapide de tercih edilen çok önemli bitkilerden biri olarak biliniyor. Tıbbi olarak da çok önemli."

“18 kiloya kadar bal çıkıyor”

Aynı zamanda lavantanın bal üretimi konusunda da önemine temas eden Tülek, "Çiçeklenme döneminde özellikle dekarda 15-18 kilograma yakın bir miktarda lavanta balı elde edilebilir. Buradan, lavanta üreticilerimizin bal sağlayarak kendi geçimlerine katkı vermesinin de önemli olduğuna inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)