Yadigar fabrikada farklı aromalarda zeytinyağı üretiliyor

Balıkesir Ayvalık’ta dede yadigârı fabrikayı işleten 27 yaşındaki İş İnsanı Halil Sucu, aile mesleğinde edimleri ve gördüğü ihtisasın da neticesinde enginarlı, limonlu ve avokadolu zeytinyağı üretmeye başladı.

TARIM 26.11.2019, 10:10 26.11.2019, 10:50
Yadigar fabrikada farklı aromalarda zeytinyağı üretiliyor

Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra İspanya’daki Cordoba Üniversitesi’nde Zeytin ve Zeytinyağı Teknolojileri üzerine yüksek lisans yapan Sucu, zeytinyağında farklı tatlara ulaşmak üzere çalışmalar yapıyor.


Ayvalıklı Zeytin Dede Halil Sucu

"Şu anda en çok enginarlı zeytinyağı ilgi görüyor çünkü yörenin ve Ege Bölgesi'nin insanı enginarın hastası. Avokado biraz yabancı geliyor ama müşterilerimiz yavaş yavaş alışıyor" - "Bu ürünlerimizi yurt dışında da tanıtmayı planlıyoruz, bununla ilgili belli başlı fuarlara katılabiliriz"

Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarında oldukça başarılar elde eden Sucu, erken hasat edilmiş yeşil zeytin ile enginarı, avokado ve limonu soğuk sıkımla karıştırarak üç çeşit lezzet ortaya çıkardı.

Dedesinden babasına, babasından da kendisine yadigâr kalan fabrikayı işleten Halil Sucu, AA muhabirine yurt dışında zeytinyağı üretiminde hep aromayla karşılaştığını söyledi.


Ayvalık Özgün adlı markanın ürünleri, sırasıyla "enginarlı zeytinyağı", "avokadolu zeytinyağı", "limonlu zeytinyağı"

Kendi fabrikasında aroma ilavesi yerine zeytinin soğuk sıkım yağına avokado, enginar ve limonu ayrı ayrı kattıklarını belirten genç İş İnsanı Sucu, "Enginar, Cunda'ya özel bir ürün. Ayvalık'ın kralı zeytinle, Cunda'nın kraliçesi enginarı tek şişede birleştirmiş olduk. İki yeşili tek şişeye dâhil etmiş olduk. Farklı bir şey oldu." ifadelerini kullandı.

Müşterilerinden olumlu geribildirimler alındığını vurgulayan Sucu, şu ifadeleri kullandı:

"Her yıl kendimizi yeniliyoruz. Dördüncü kuşak olarak da benim görevim şu anda bu. Enginarlı zeytinyağımızın daha çok salatalarda kullanılması uygundur. Salataya ekstra bir tuz veya nar ekşisi ilave etmeden dolu dolu tadını almak istiyorsanız sadece enginarlı ya da avokadolu zeytinyağını doğrudan o salatanın üzerine rahatlıkla döküp tüketebilirsiniz. Yemeklerde kullanılmasıyla ilgili de damak tadına uygunsa bir problem yok ama tercihen sadece salatalarda veya tabağa döküp banmakta yarar var."

“Ege Bölgesi’nin insanı enginarın hastası”

Genç iş insanı bölge insanının bölgedeki insanların avokadoya biraz yabancı olduğunu ancak ama müşterilerinin alışmaya başladığını şu sözleriyle belirtti:

"Şu anda en çok enginarlı zeytinyağı ilgi görüyor çünkü yörenin ve Ege Bölgesi'nin insanı enginarın hastası. Avokado biraz yabancı geliyor ama müşterilerimiz yavaş yavaş alışıyor. Mühim olan limon, zaten zeytinyağına yakışan bir ürün ama en nihayetinde sıralama yapacak olursak enginar, avokado, limon şeklinde ilerliyor."

Yeşil domatesli ve fesleğenli zeytinyağı yolda

Sucu, yeşil domates ve fesleğenli zeytinyağlarının da çalışmalarına başladıklarını şu sözleriyle ifade etti:

"Başka projelerimiz daha var, onları da çalışacağız. Yeşil domates ve fesleğen karışımı vardır, ona dair birkaç müşterimizden talep aldık. Özellikle fesleğenle ilgili istek oldukça fazla. Bizim Ege Bölgesi'nin zeytinyağında var olan tatlarda hissedeceğimiz aromalar arasında enginar, çimen, çağla var ama biz bu tatları biraz daha baskın kılmaya çalışıyoruz. Mesela acı badem farklı bir tat katabilir, fesleğen aklımıza yatan bir ürün, onu değerlendirebiliriz. Öncelikle bu üç ürünümüzü (enginarlı, avokadolu ve limonlu zeytinyağları) beğeniye sunup Türkiye'nin dört bir yanından gelecek tepkilere göre yenilikleri sürdüreceğiz. Bu ürünlerimizi yurt dışında da tanıtmayı planlıyoruz, bununla ilgili belli başlı fuarlara katılabiliriz. Türkiye'de ilk olan bir şey yurt dışında da ilk olarak yer alacak."

Yorumlar (1)
egeli 4 yıl önce
hemen almak istedim, gerçekten güzel görünüyor