Van’dan Katar’a küçükbaş ihraç ediliyor

Türkiye’nin küçükbaş hayvan sayısının en fazla olduğu illerden biri olan Van’dan Katar’a 30 bin küçükbaş ihraç edildi. Katar'a ihracat süreklilik arz edecek. Böylece hayvan yetiştiricilerinin yüzü gülmeye devam edecek.

TARIM 27.11.2019, 16:38 27.11.2019, 16:48
Van’dan Katar’a küçükbaş ihraç ediliyor

Bölgede hayvancılıkla uğraşanların yüzünü güldüren bu ihracatın süreklilik arz ettiği de kaydedildi. Van’ın Özalp ilçesinin Tarım ve Orman Müdür Vekili Mehmet Emin Polat, son 1 yılda yapılan 30 bin hayvan ihracatının 20 bininin bu ilçeden yapıldığını ifade etti.

Katar'a ihracat 30 yıl aradan sonra yeniden

Meraları ve bitki örtüsü ile önemli potansiyeli üzerinde taşıyan Van, hayvancılıkta Türkiye’nin stratejik noktalarından sayılıyor. Kentteki hayvancılığın büyük bölümünün arz edildiği Özalp ilçesinin İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Mehmet Emin Polat, yapılan görüşmelerle birlikte 30 yıllık aradan sonra Katar’a ilk ihracatın gerçekleştirildiğini aktardı. Polat, son 1 yılda 30 bin hayvan ihracatının 20 bininin Özalp’ten gerçekleştiğini belirtti.

İlçe Tarım ve Orman Vekili Mehmet Emin Polat, 6 firmanın ihracat için beklediğini şu sözleriyle kaydetti:

"Bu firmalar bakanlıktan resmi olarak izinleri almış durumdalar ve yıl boyu bu ihracatlar devam edecek. Yapılan hayvan ihracatının ilki hava yoluyla Katar'a gitti. Şu anda kara yoluyla bu ticaret devam ediyor. İhracat başvurularımız da var. Başvuruların incelenmesinin ardından uygun görülen firmalara ihracat izni veriliyor. Bu ihracatları yapılması Van'a ve ilçemize çok olumlu yansımaları oldu. Besicilerimiz için cesaret kaynağı oldu. İlçemizde en büyük geçim kaynağı küçükbaş hayvancılığı ve bu da çiftçilerimizi küçükbaş hayvan pazarını canlandırdı yani bölge için çok olumlu oldu"

“Hayvanlarımız artık daha fazla para ediyor”

Hayvancılıkla geçimini sağlayan Eşref Gönülçeken 6 aydır Katar’a hayvan gönderdiklerini belirtti ve "Bu bizim vatanımıza, ilimize, ilçemize çok faydalı olan bir şeydir. Burada herkes kazanıyor. Şu anda herkes umutlu. Hayvanlarımız artık daha fazla para ediyor" ifadelerini kullandı.

Katar’dan gelen Mahmoud Makı, Özalp’ten Katar’a küçükbaş hayvan aldıklarını ve bunun süreceğini "Yılbaşına kadar 5 bin hayvan daha alacağız. Şu anda her şey yolunda gidiyor ve çok memnunuz" sözleriyle aktardı.

Yorumlar (0)