Üzüm bağlarıyla türkülere konu olan Gesi'de ceviz hasadı zamanı

'Gesi Bağları' türküsüne konu olan meşhur üzüm bağlarının bakımsızlık sebebiyle yok olmaya yüz tuttuğu Kayseri'ye bağlı Gesi Mahallesi'nde neredeyse her evin bahçesinde ceviz hasadı yapılıyor.

TARIM 10.10.2021, 21:11 11.10.2021, 15:33
Üzüm bağlarıyla türkülere konu olan Gesi'de ceviz hasadı zamanı

Kayseri'ye bağlı Melikgazi ilçesinde bulunan Gesi Mahallesi'nde yetiştirilen cevizler, kentte yerli ceviz olarak adından söz ettiriyor.

Şehir genelinde kapama bahçeler dışında tohumdan yetişmiş 38 bin ceviz ağacının yaklaşık olarak yüzde 13'lük bölümü Gesi bölgesinde yer alıyor.

Bölgede tahmini olarak 4900-5200 arası, tohumdan yetiştiği bilinen ceviz ağaçlarından halihazırda meyve veren çok sayıda asırlık ceviz ağaçları da dikkat çekiyor.

"Cevizler yeşersin, Gesi bağları şenlensin"

Melikgazi Tarım ve Orman Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bölgede 'Cevizler yeşersin, Gesi bağları şenlensin.' adıyla cevizde dönüşüm projesiyle verimi yükseltmeyi amaçlıyor.

Coğrafi işaret tescili için başvuru hazırlığında bulunulan cevizde, ekim ayının gelmesiyle birlikte hasat telaşı yaşanmaya başladı.

Ceviz ağaçlarına çıkan bölge sakinleri, 'cerek' ismi verilen 4-5 metre uzunluğundaki fındık ağacından imal edilmiş sopalarla dallara vurarak cevizleri düşürmeye çalışıyor.

"Herkes yapamaz"

Kendi elleriyle dikimini yaptığı ağaçtaki cevizleri torunlarıyla birlikte toplayan Şerife Karaaslan (74), basın mensuplarına, mahallelerinde eskiden üzüm bağlarının yoğunlukta olduğunu, ilgisizlikten ve bakımsızlık bunların yok olduğunu dile getirdi. 

Ceviz yetiştiriciliğinin de bölgede eskilere dayandığını aktaran Karaaslan, "Ağaçların büyük çoğunluğu atalarımızdan kalma. Ceviz toplamak zor bir iştir, herkes yapamaz." dedi. 

Kendisinin de 25 adet ceviz ağacı olduğunu belirten Karaaslan, cevizleri toplayıp kuruttuklarını, ardından hem sattıklarını hem de kendilerinin tükettiğini ifade etti. 

"Ölüm tehlikesi var"

Gürbüz Elibüyük de bir dönemler 'Gesi Bağları' türküsüne konu olan mahalledeki bağların bakımsızlık sebebiyle harap olduğunu söyledi.

Ceviz yetiştiriciliğinin ise mahallede sürdüğünü dile getiren Elibüyük, şöyle konuştu:

"Derler ki 'Cevizi yetiştiren yiyemez.' çünkü ceviz ağaçları her daim randıman vermez. Biz yetiştiriyoruz, torunlarımız yiyecek. Bizler de dedelerimizin diktiği ağaçların cevizlerini yiyoruz. Mahallemizde 250 senelik ağaçlar var. Ulu, büyük ağaçlara tırmanmanın tehlikesi var. Ölüme kadar götürebilir."

Yorumlar (0)