Üreticinin yüzü bu sene güldü! Antalya’da nar bereketi

Antalya’da yetişen ‘Hicaz’ narı, yoğun talep sebebiyle üreticilerin yüzünü güldürüyor. Bahçede 9 liraya satılan lezzetli nar, diğer satış noktalarında ise 20 liradan alıcı buluyor. 

TARIM 23.10.2022, 16:50 24.10.2022, 09:34
Üreticinin yüzü bu sene güldü! Antalya’da nar bereketi

Türkiye’nin en önemli nar üretim merkezi olan ‘Hicaz’da hasat başladı. Döşemealtı ilçesinde çalışmalarına devam eden üreticiler, satışlardan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Yüzde 90’ı ihraç edilen narın rekoltesi de fiyatı da bu sene üreticilerin yüzünü güldürdü. Aroması ve rengiyle Türkiye’de olduğu kadar yurt dışından da yoğun talep gören lezzetli narın hasat dönemi her sene ekim ayında başlıyor. Kasım ayının ilk haftasına kadar devam eden hasat, binlerce dönümlük arazide gerçekleştiriliyor. 

Genellikle Ortadoğu ve Avrupa’ya gönderiliyor

Sabahın ilk ışıkları ile birlikte bölgeye gelen işçiler, akşam saatlerine kadar mesailerine devam ediyor. Her bahçeye yaklaşık olarak 100 işçi giriyor, her nar da boyutuna göre makas ile kesilip kasalara konuluyor. Kasalara yerleştirilen ‘Hicaz’ narları, kamyonlar vasıtasıyla tesislere taşınıyor. Burada son bir işlemden geçen lezzetli narlar, ardından paketlenip genellikle Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Geçen seneye oranla hem fiyatların hem de rekoltenin arttığını belirten üreticiler, çok bereketli bir dönem yaşadıklarını dile getirdiler. 

250 milyon liralık gelir bekleniyor

Kaliteli narın kilogram fiyatı yaklaşık olarak 9 liradan satılıyor. Meyve suyu yapılacak olanların fiyatı ise 1,5 liradan müşteri buluyor. Fiyatlardan memnun olan üreticiler, en büyük sıkıntılarının ise girdi maliyetleri olduğunu belirttiler. Öte yandan bu sene 30 bin ton nar üretiminden yaklaşık olarak 250 milyon liralık gelir bekleniyor. Antalya, Türkiye’nin nar üretiminin yaklaşık olarak 4’te 1’ini karşılıyor. 

Belediye Başkanı Genç’ten hasat ziyareti

Öte yandan, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç de hasat yapılan bahçede işçiler ve üreticilerle bir araya geldi. Üreticiye bereketli bir sezon dileyen Genç, nar bahçesi içindeki ağaçları inceleyerek bilgi aldı. İşçilerle de sohbet eden Genç, daha sona eline aldığı makasla nar hasadı yaptı.

Yorumlar (0)