Üretici aracıdan yana dertli: "Tarlada 2, tezgahta 7 lira"

Ülkemizde narenciye üretiminde önde gelen kentler arasında yer alan Aydın’da mandalina ve portakal hasadını sürdüren üreticiler aracılardan şikayet ederken, tarlada 2 liraya satılan portakalın büyük kentlere varıncaya dek birçok elden geçtiği için tezgahlarda 7 liradan alıcı bulduğu belirtildi.

TARIM 26.12.2021, 21:45 27.12.2021, 17:30
Üretici aracıdan yana dertli: "Tarlada 2, tezgahta 7 lira"

Portakal üretiminde ülkemizin sayılı havzalarından biri olan kentte rekolte 2020'ye kıyasla arttı. Portakal, kalibre ve tonaj olarak çiftçinin yüzünü güldürürken, üreticiler aracıların fazlalığı sebebiyle yurttaşların ürün satın alırken artık tane hesabı yapmaya başladığını dile getirerek, bu hususa bir çözüm bulunmasını talep etti.

“Fiyatlar ihracata bağlı"

İhracatın durumuna bakılarak portakal ücretinin de artış gösterdiğini söyleyen üretici Ümit Ertem, “Bu sene iyi ürün aldık. Mandalinada ise ufak bir düşüş var. Portakaldan elde edilen gelir ihracatla alakalı. İhraç edildiğinde iç piyasada fiyatlar artıyor. Aksi durumda ise değeri biraz düşüyor. İhracat olmadığı zamanlar aracılar sürekli fiyat kırıyor. Üretici bu durumda hiçbir şey yapamıyor. Ya satıyoruz ya da çürümeye bırakıyoruz." dedi. 

“Kilosunu 2 liraya satıyoruz"

Fiyatlara ilişkin konuşan Ertem, “Fiyatlar hal komisyonu dahil 70 kuruş ile 2 lira arasında, kaliteye göre değişiyor. Bu ürünler 15 gün dayanabiliyor. İşlenmiş üründe fiyat değişiyor. Aracılar ürünleri mumlama fabrikasına götürüyor. Burada cila çekiliyor ve altlarına kart konuluyor. Bu durumda kilo başı 50 kuruş daha fazla maliyet oluyor." şeklinde konuştu. 

"Çok fazla aracı var"

2 liraya sattıkları ürünün büyük kentlerdeki tezgahlarda 7 liraya satıldığını ve bu durumun da araya giren aracıların fazla olmasından kaynaklandığının altını çizen Ertem, şöyle devam etti:

“Üreticiler direkt olarak tüketiciye ulaşamıyor. Arada muhakkak birileri oluyor. Hal komisyonu, nakliye gibi şeyler ekleniyor. İstanbul'daki halci, pazarcı, manavcı derken üzerine ekleye ekleye gidiyor. Biz burada 2 liraya satıyoruz fakat İstanbul'da 7 liradan vatandaşa satılıyor. Pahalı olduğu için de insanlar tane hesabı yapıyor. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek, bu fiyatlardan memnun değiliz."





Yorumlar (0)