TÜRKTOB başkanından "sertifikalı tohum desteği" uyarısı! "Faturası ağır olur"

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, hububat fiyatlarının açıklanmasından sonra her sene olduğu gibi tohumluk fiyatlarının gündem olduğunu ve bu yıl girdi fiyatlarındaki artışlar sebebiyle sertifikalı tohum kullanım desteklerinin daha yüksek oranda artması gerektiğini dile getirdi. 

TARIM 11.06.2022, 13:01
TÜRKTOB başkanından "sertifikalı tohum desteği" uyarısı! "Faturası ağır olur"

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan,  hububat fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

"Sertifikalı tohum kullanımında destekler artmalı"

TÜRKTOB'dan gelen yazılı açıklamada görüşlerini paylaşan Akcan, şunları söyledi:

"Alım fiyatları artsa bile hububat alanlarının daralma süreci ve kuraklık tehlikesi devam ediyor. Sertifikalı tohumun minimum yüzde 25 verimlilik artışı her zamankinden önemli. Tohumluk fiyatlarını hububat fiyatlarının da doğrudan etkilediği göz önünde bulundurulmalı. Bu sene, hububat fiyatları geçtiğimiz seneye oranla yaklaşık 3 kat daha arttı. Çiftçimiz sertifikalı tohum desteğinin de aynı derecede artmasını ve zamanında ödenmesini istiyor. Sertifikalı tohum kullanımında azalma olması, kalite ve verimin düşmesi demektir. Ülkemiz için bunun faturası çok ağır olur."

Türkiye’de sertifikalı tohum üretiminin her sene arttığını söyleyen Akcan, TÜRKTOB ile Tarım ve Orman Bakanlığının destekleri ve politikalarıyla TÜRKTOB’un kurulduğu 2008 senesinden itibaren sertifikalı tohum üretiminin yüzde 460 artışla 1 milyon 325 bin tona yükseldiğini dile getirdi.

Yayın ve eğitimlerle çiftçilerin sertifikalı tohum bilincinin de arttığına dikkat çeken Akcan, "Gıda güvencesi ve güvenliği bakımından vazgeçilmez unsurlardan olan sertifikalı tohumun kullanımı ve üretiminde mevcut artışın devam etmesi için fiyat politikası oldukça önemlidir. Hububat alım fiyatlarındaki artış, tohumluk fiyatlarını da doğal olarak yukarı yönlü etkileyecektir. Özel sektör olarak biz, üreticimizin sertifikalı tohumdan vazgeçmemesi için her zamanki gibi üzerimize düşen her şeyi yapacağız. Tarımsal girdiler arasında fiyatlarını en az oranda artıran sektör biziz." ifadelerini kullandı.

Akcan, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) duyuracağı hububat tohumluğu fiyatlarının, serbest rekabet ve piyasa kurallarıyla faaliyette bulunan tohumculuk özel sektörünün her sene artan üretim şevkini kırmaması adına girdi maliyetlerinin artışı da göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

"TİGEM, hassasiyetleri dikkate almalı"

Akcan sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Tohumluk üretim maliyetleri, diğer ürünler gibi işçilik, enerji, su, ilaç, gübre ve mazot gibi bütün üretim faktörlerindeki artışlardan aynı seviyede etkilenmektedir. Bunlara ilave olarak etiketleme, ilaçlama, paketleme ve eleme gibi tohum hazırlama işlemleri yüzde 35 oranında ek maliyeti tohumcumuza yüklemektedir. Öte yandan, sertifikalı tohum yetiştiriciliği uzmanlık bekleyen bir iştir. Bunun fiyat politikasıyla da mutlaka desteklenmesi lazım.  Bu, tohum üreticilerine yüzde 10 ek maliyet şeklinde yansımaktadır. Hububat tohumluğu fiyatları tespit edilirken bütün sektörler için kabul alan yüzde 20’lik kâr payının da ilave edilmesi, tohumculuğun devamlılığı için önemlidir. Piyasada, TİGEM’in açıkladığı tohumluk fiyatları referans olarak alınmaktadır. Gerektiğinde kamu kurumları zarar edebiliyor, fakat özel sektörün bunun gibi bir şansı yok. Çiftçimizi tarlasında, tohumculuğu üretimde tutacaksak, verimin en mühim unsuru olan sertifikalı tohumu yaygınlaştırma çalışmaları yaparsak ve TİGEM bir fiyat belirleyecekse bu konuları dikkate almalı.”

Yorumlar (0)