Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da ekim mesaisi başladı

Türkiye'nin tahıl üretiminde bir numarası olarak görülen Konya Ovası'nda çiftçiler, ekinlerini toprakla bir araya getirebilmek adına harekete geçti.

TARIM 13.11.2022, 15:18 14.11.2022, 11:05
Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da ekim mesaisi başladı

Konya'ya ait olan geniş tarım alanlarında başta arpa ve buğday olmak üzere birden farklı tahıl üreten, 2021 senesinde yoğun kar yağışının görülmesiyle beraber yükselen verimden memnun kalan çiftçi, yeni dönem için çalışmalara başladı.

“Çiftçilere bazı önerilerde bulunduk”

Konya’nın tahıl üretimi noktasında en önde gelen şehirlerden olduğunu aktaran Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konyalı çiftçilerin de yetiştiricilik noktasında büyük bir emeğinin bulunduğunu ifade etti.

2-3 hafta gibi bir sürede hububat ekiminin devam edeceğini dile getiren Kırkgöz, “Şu an uygun iklim koşulları sağlandı. Tahıl ambarı şeklinde isimlendirilen Konya Ovası'nda çiftçilerimiz, tahıl ekimleri için çalışmalara başladı. Geçtiğimiz sene yaptığımız şekilde bu sene de çiftçilerimize bazı öneriler sunduk. Normal şartlarda ekim işlemine ekim ayının 15 gibi başlanırdı ve kasımın başına geldiğinde ekim işlemleri tamamlanırdı. İklim kayması nedeniyle çiftçilerimizle görüştük ve bu sene normale göre geç yapmalarını dile getirmiştik. Kıraç bölgelerde çiftçilerimiz yeni yeni ekimlere başlamış bulunmakta." diye konuştu.

“Çiftçileri mutlu edecek seviyelere geliyor”

Çiftçinin son senelerde tahıl veriminden fazlasıyla memnun kaldığını aktaran Kırkgöz, "Geçtiğimiz yıla kıyasla tahılın ekiliş bölgelerinde biraz yükselme görülmesini bekliyoruz. Daha önceki zamanlarda duyurulan fiyat, arpada ve buğdayda çiftçiyi mutlu edecek düzeydeydi. Bu durumda bizlere bu seneki ekimlerin biraz daha yükseleceğini gösteriyor. Bu sene verimli bir dönem geçirilmesini tahmin ediyoruz. Biliyorsunuz tarımsal üretimde en fazla girdi ödeneği enerji. Bu durum için de karın ve yağmurun yağması gerekli. Dileğimiz, bu yılda geçtiğimiz seneye benzer bir kar yağışı görebiliriz” ifadelerini kullandı.

Kar ve yağmurla verim arttı

Verimlilikte ve üretim açısından 2021 ve 2022 senelerini kıyaslayan Kırkgöz, "Geçtiğimiz seneyle karşılaştırıldığında bu sene ekim bölgelerinde bir miktar daralma görülse de Konya Ovası'nda tahılda rekolte yükseldi. Bu durumda en büyük etki eden faktör kar yağışı oldu. Ortalama 843 bin ton kadar arpa üretimi sağlandı, 1 milyon 500 bin ton kadar da buğday üretimimiz yapıldı. Bu sene incelediğiniz de buğdayda da 1 milyon 950 bin ton üretim, 1 milyon 150 bin ton arpa üretimimiz gerçekleşti" dedi.

“Çiftçiler hububata yöneliyor”

Verim artışında yağmur ve karın etkili olduğuna dikkat çeken Kırkgöz, "Bu sene tahıla yönelim fazla. Ayçiçeği ve mısır kısımları biraz daha tahıl alanlarına doğru yönelecek gibi duruyor. Çiftçi bu bölgede en fazla buğdaydan kazanç sağladığı için sulu bölgelerde buğdaya ağırlık veriyor. Kıraç bölgelerde de kıraca dayanıklılıktan ötürü arpa ekimi bir adım daha ön planda duruyor. Fiyatların bu düzeylerde olması çiftçiye umut oluyor. Gelecek sene TMO da benzer şekillerde alım yapılması sürdürülürse çiftçi önümüzdeki seneden de umutlu olacaktır. Bu noktada fiyatın normale göre erken duyurulması, çiftçinin maliyeti de daha önce hesaplama yapmasına sebep olacağı için, önceki senede yapıldığı gibi fiyatların geriden duyurulması çiftçiyi daha memnun bir hale sokacaktır" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)