Türkiye’nin ıspanak ihtiyacının dörtte birini Bursa karşılıyor

Türkiye genelinde ıspanak hasadı heyecanı yaşanıyor. Türkiye’nin ıspanak ihtiyacının dörtte birini karşılayan Bursa ise bu konuda ön plana çıkıyor. 

TARIM 29.10.2022, 14:37 31.10.2022, 10:44
Türkiye’nin ıspanak ihtiyacının dörtte birini Bursa karşılıyor

‘Demir deposu’ olarak tanımlanan ve birçok hastalığa şifa olduğu bilinen ıspanak, tarlalardan toplanıp satış noktalarına sevk edilmeye başlandı. Türkiye’nin en verimli ovalarından olan Bursa’nın Yenişehir ilçesinde de ıspanak hasadı heyecanı sürüyor. Günün erken saatlerinde mesaiye başlayıp akşama kadar çalışmalarına devam eden işçiler, bereketli bir sezon geçirdiklerini dile getirdiler. 

2 bin 500 dönümlük alanda yetiştiriliyor

Türkiye’nin ihtiyacının dörtte birinin karşılandığı Yenişehir’de üretilen ıspanakların yüzde 60’ı ise dünya ve Avrupa pazarlarına ihraç ediliyor. Kaliteli ürünleri ve bereketli toprakları ile dünya çapında adından söz ettiren Bursa, ıspanak üretimi ile de sofraları zenginleştiriyor. Yaklaşık 2 bin 500 dönümlük alanda yetiştirilen ıspanaklardan her hasat döneminde ortalama 100 bin ton elde ediliyor. 

“Yüzde 60’ı yurt dışına ihraç ediliyor”

Ispanak hasadına ilişkin görüşlerini paylaşan Çeltiçi Köyü Kooperatifi Başkanı Hikmet Avşar, “Türkiye’nin ıspanak ihtiyacının dörtte biri burada karşılanmaktadır. Sezonda 10 bin kişinin elle yaptığı işi biz buradaki hasatta operasyon makinesi sayesinde sadece 1 günde tamamlıyoruz. Ispanaklarımızı yaklaşık olarak 2 bin 500 dönümlük alanda yetiştiriyoruz. Her hasat döneminde ortalama 100 bin ton verim alıyoruz. Bu ürünlerin yüzde 60’ı yurt dışına ihraç ediliyor. Yüzde 40’lık bölümü ise iç pazara gönderiyoruz. Bu vesileyle her sene yaklaşık 40 milyon liralık bir ciro elde ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)