Türkiye’nin ilk kara havuç hasadı Kayseri’de yapılıyor!

Bu yıl ilk defa ekilen havucun hasadı yapılmaya başlandı. Kayseri Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, kara havucun sağlığa faydaları konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

TARIM 11.12.2019, 11:21 11.12.2019, 11:41
Türkiye’nin ilk kara havuç hasadı Kayseri’de yapılıyor!

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde Hacılı Mezarlığı Mahallesinde tarım işiyle uğraşan Çiftçi Musa Küçükşahin tarlasında yetiştirdiği kara havucun hasadına Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin’de teşrif etti.

“400 ton hasadı bekleniyor”

Kara havucun etkili bir antioksidan olduğunu belirten Şahin, Türkiye’de kara havuç üretiminin Kayseri ve Yeşilhisar’da ilk defa yapıldığını söyleyen Şahin, çiftçiyle sözleşme yapılarak 115 dekarlık alana ekilen kara havucun 400 ton kadar hasadının yapılmaya başladığını söyledi.

Renklendirici olarak kullanılıyor

Kara havucun konsantresi ise kırmızı renklendirici grubunda en güçlü madde olarak biliniyor. Gelişmiş ülkelerde sentetik gıda renklendiricileri tüketici sağlığına olumsuz etkileri nedeniyle yasaklandı. Günümüzde kara havuç ve kırmızı pancar konsantresi renklendirme için tercih ediliyor.

Siyah havuç üretiminin işçi maliyeti düşük!

Turşu ve meyve suyu yapımında da kullanılan kara havuç güçlü antioksidan olma özelliğine ve güçlü bir iltihap kurutucu ve ateş düşürücü olarak da tüketicisine şifa sağlıyor. İhracatta güçlü bir potansiyele sahip olan kara havucun Kayseri iklimine adapte olabilmesi çiftçiye alternatif bir ürün olma özelliği sunuyor.
Üretici Musa Küçükşahin, kara havucun veriminden memnun olunduğunu, üretiminde maliyetin düşük olduğunu söyledi. Küçükşahin ayrıca kara havuç ekimini diğer üreticilere de tavsiye etti.

Tohumunun kilogram fiyatı 300 TL ila 350 TL arasında

Butik yetiştiricilik yapmak isteyenler için kara havucun tohumunun kilogram fiyatı 300 TL ila 350 TL arasında alıcısını buluyor.

Yorumlar (0)