Türkiye’den büyük hamle! 10 ülkeden tarım arazisi kiralanacak

Türkiye, dünyada yaşanan gıda krizinin çözümü noktasında, iklimine uygun olmayan ürünler yetiştirme düşüncesiyle tarım arazisi kiralama projesini ortaya çıkardı.

TARIM 15.06.2022, 10:44
Türkiye’den büyük hamle! 10 ülkeden tarım arazisi kiralanacak

Ukrayna ve Rusya, yaptıkları üretimle dünyanın önemli tahıl ve tarım ürünü tedarikçisi konumundayken, savaş sebebiyle özellikle Ukrayna'nın ihracatı durma noktasına geldi. Dünyada halihazırda yaşanan gıda krizi bu olumsuz gelişmelerle beraber ile daha da derinleşti.

Üretimi artırmak için ata tohumları dağıtılıyor

Türkiye, kendi iç pazarı ve ihracat noktasında gıda krizinin çözümü için bereketli toprakları üzerinde tarım çalışmalarına hız verdi. Atıl arazileri bir araya getirerek çiftçinin hizmetine açan Türkiye, üreticiye ata tohumları da vererek ürün verimini artırmayı amaçlıyor.

10 ülkeden tarım arazisi kiralanacak

Türk tarımı kendi toprakları içerisinde sürdürülürken, aynı zamanda, iklimsel olarak yetiştirilmesi zor olan ürünlerin ekimi ve tarımını yapmak için 10 ülkeden arazi kiralayacağı açıklandı.

Daha öncesinde de denenmişti

Sudan’da, geçtiğimiz senelerde ortalama 850 bin hektar bir arazi kiralanmış fakat daha sonra bu plan tamamlanamamıştı.

Arazilerden toplanan ürünler Türkiye'de işlenecek

Oluşturulan projeye göre, kiralanan diğer arazilerde öncelikli olarak yem bitkisi ve hububat üretilecek. Bu bitkiler Türkiye’de işlendikten sonra ihraç edilerek hem gıda krizine hem de ekonomiye destek sağlayacak. Kiralanacak tarım toprakları için özel sektör de devreye alınacak.

"Bakir tarım bölgelerinde üretim yapmak istiyoruz"

Yurt dışında arazi kiralama planı hakkında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, “Türkiye’nin üretimi kendi içerisinde Türk halkına yeterli gelecektir ancak ihracat yapmak istiyorsan, yurt dışında da arazi kiralamak gerekiyor. O bölgelere modern tarımı ulaştırmak istiyoruz. Bakir tarım bölgelerinde üretim gerçekleştirmek istiyoruz. Afrika’nın özellikle güneyinde çok büyük bir bölgede bakir alanlar bulunuyor. Bu bölgelerde üretim sağlayabilecek durumdayız” şeklinde ifade etti.

Bakanlık, konu ile ilgili görüşmelere başladı

Alınan bilgilendirmelere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı, Afrika ve Latin Amerika’da 10 ülkede tarım arazisi kiralamak için görüşmeler başlatıldı.

Ukrayna da bu hususta görüşme sağlanan ülkeler içerisinde yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde de Venezuela heyetinin Türkiye’yi ziyareti esnasında 400 bin hektarlık tarım arazisinin Türkiye’ye kiralanması konusunda görüşme sağlanmıştı.

Yorumlar (0)