Türkiye'nin lavanta yağı ihtiyacını bu köy karşılıyor!

Isparta'da yetiştirilen lavantalardan elde edilen yağlar, kozmetik dâhil olmak üzere çeşitli sektörlerde kullanılıyor. Türkiye'nin lavanta yağı ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayan Kuyucak köyünde üretilen yağları bir kısmı, çeşitli ülkelere ihraç ediliyor. Lavanta yağı üreticisi Soner Altın, sürecin nasıl işlediğinden bahsetti.

TARIM 15.08.2022, 13:52 15.08.2022, 17:58 Hakan Öksüz
Türkiye'nin lavanta yağı ihtiyacını bu köy karşılıyor!

Lavanta bahçeleriyle ünlü Isparta'da yetiştirilen bitkiler, birçok sektörde kullanılıyor. Ülkenin lavanta üretiminin yüzde 90'ı, Isparta kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan Kuyucak köyündeki bahçelerde gerçekleştiriliyor. Lavanta yağı imalatı yapan 280 kişilik köydeki üretimden elde edilen yağlar, dünyanın birçok ülkesine pazarlanıyor. "Lavanta kokulu köy" olarak tanınan Kuyucak köyünde üretilen lavanta yağı, kozmetik dâhil olmak üzere çeşitli sektörlerde kullanılıyor.

"Bu sene kilosu 400 lira olacak"

Edinilen bilgilere göre bu yıl Kuyucak'ta üretilen lavantalardan elde edilen yağın kilosu ortalama 400 lira olacak. 2016'dan bu yana lavanta yağı üretimi yaptığını söyleyen Soner Altın, sürecin nasıl işlediğinden bahsetti. 

Lavantaların, köydeki 5 bin hektarlık alanda yetiştirildiğini kaydeden Altın, "Önce demet halinde toplanıyor, daha sonra 300 kiloluk kazanlara konuluyor. 50 kiloluk lavantadan çıkan yağ 1 kilogram civarında oluyor. Bu köyde lavanta yağı üretimini benim gibi birkaç arkadaş yapıyor. 30 kilogramlık şişelere koyarak tedarikçilere yolluyoruz." şeklinde konuştu.

"Endüstriyel makinelerde üretim çok daha hızlı"

Endüstriyel makineler sayesinde lavanta yağı çıkarma işleminin maliyetinin düştüğünü ifade eden Altın, "Geleneksel makinelerle tek seferde basılan lavanta miktarı yaklaşık 50 kilo oluyor. Eski makineler işi zorlaştırıyor. İşlem süresi 5 saati buluyor. Bir günde en fazla 200 kiloluk lavanta işleyebiliyorsunuz. Oysa endüstriyel makinelerde günde 2-3 tonu görmek mümkün. Hem daha hızlı hem kullanması kolay. Geçen yıl lavanta yağının kilosunu 350 liradan satmıştık. Bu sene 400 ya da 450 liraya çıkacak." dedi.

Yorumlar (0)