Türkiye'nin en büyük hasadı: 157 biçerdöver aynı anda araziye girdi

Şanlıurfa'daki TİGEM'e (Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde, sertifikalı tohum için yetiştirilen buğday çeşitlerinin hasat edilmesine 157 biçerdöverle başlandı.

TARIM 09.06.2021, 21:01 10.06.2021, 16:51
Türkiye'nin en büyük hasadı: 157 biçerdöver aynı anda araziye girdi

Alan yönünden dünyanın sayılı, ülkemizin de en büyük tarım işletmesi olan Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde, buğdaydan arpaya, mısırdan mercimeğe, ayçiçeğinden Antep fıstığına kadar çok sayıda ürün yetiştiriliyor.

İşletmede sürdürülen faaliyetler çerçevesinde ülkemizin çeşitli kentlerinde bulunan tarım araştırma enstitüleri tarafından ıslah edilen yerli tohumlar, ekim sürecinde mibzerler yardımıyla toprakla bir araya getirilirken, harman döneminde ise biçerdöverler vasıtasıyla hasat ediliyor.

Harmanın ardından en son teknoloji kullanılarak hazırlanan 6 makarnalık, 8 ekmeklik buğday çeşidi tohumu çiftçilere ulaştırılarak tarım sektörüne dahil ediliyor.

"966 bin dekarda tarım yapılıyor"

TİGEM Ceylanpınar İşletme Müdürü Bülent Öztürk, işletmelerinin 1.633.000 dekar araziye sahip olduğunu, bunun 966.000 dekarlık kısmında tarım faaliyetleri yapıldığını dile getirdi.

İşletmede tarım ve hayvancılık başta olmak kaydıyla faaliyetler yürütüldüğünü belirten Öztürk, şu ifadeleri kullandı:

"Bitkisel üretimde en fazla buğday üretimi, ayçiçeği, kırmızı mercimek, hayvanlar için kaba yem ve fiğ üretimi yapıyoruz. Son dönemde sulamaya açtığımız alanlarla beraber 696.000 dönümde sulu tarım yapıyoruz. An itibarıyla buğday hasadı devam ediyor."

İşletmede farklı yerlerde 140 kamyon ve 157 biçerdöver ile hasat gerçekleştirildiğini aktaran Öztürk, 3 bin kişinin hasatta aktif olarak görev aldığını kaydetti.

200 bin ton buğday bekleniyor

Söz konusu işletmede müdür yardımcısı olarak görev alan Muhammet Altıparmak da arpa ve mercimek hasadının ardından buğday hasadına başlamanın sevincini yaşadıklarını ifade etti.

Mayıs ayı içinde başladıkları hasadı son hız sürdürdüklerini kaydeden Altıparmak, şöyle konuştu:

"6 makarnalık, 8 ekmeklik buğday çeşidinin hasadını yapıyoruz. Totalde 200 bin ton ürün bekliyoruz. Üretmekte olduğumu tüm ürünü sertifikalı tohum şeklinde Türk çiftçisine sunmaktayız. Bu tohumlar enstitüler tarafından ıslah edilen verimli tohum çeşitleridir."

Altıparmak, hasadın ardından tarlada kalan bitkinin saplarının bir kısmının da sap balyası veyahut saman olarak işletmedeki hayvancılık çalışmaları için kullanıldığını, geri kalanının da ihale yöntemi üzerinden satışının yapıldığını sözlerine ekledi. 











Yorumlar (0)