Türkiye'de sulama projelerine sağlanan hibe desteği açıklandı

15 yıldır devam eden 47 binden fazla sulama projesi için sağlanan hibe desteğinin 2 milyar lirayı geçtiğini bildiren Tarım ve Orman Bakanlığı, yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ise şebeke sistemindeki yenileme çalışmalarıyla birlikte 5,8 milyar metreküp civarında su tasarrufunun sağlanacağını belirtti.

TARIM 12.12.2022, 15:27 Hakan Öksüz
Türkiye'de sulama projelerine sağlanan hibe desteği açıklandı

Türkiye'de 2007 yılından beri yürütülen sulama projeleri için 2 milyar liradan fazla ödeme yapıldı. 15 yıldır devam eden en az 47 bin projenin, ciddi oranda destek verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, söz konusu yatırımlar hakkında yazılı açıklamada bulundu. Bireysel tarla içi modern sulama sistemlerinin Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından hibe yoluyla teşvik edildiği kaydedildi.

Bakanlık, hangi projelere yüzde 50 hibe desteği sağlıyor?

Mal alım tutarı en fazla 1 milyon lira olan yatırımlarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yüzde 50 hibe desteğinin sağlandığı belirtildi. Bu kapsamda "tarla içi yağmurlama", "tarla içi yüzey altı damla" ve "akıllı sulama sistemleri" gibi sulama sistemlerinin desteklendiği vurgulandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, son 15 yılda yürütülen 47 bin 264 projeyi hibe kapsamına aldı. Modern sistemlerle sulanan 4 milyon 703 bin 211 dekar alan için 2 milyar 13 milyon 486 bin 439 liralık hibe desteği sağlandı.

15 Mart tarihinden itibaren kırsal kalkınma destekleri kapsamında projeler onaylanmaya başlandı. Şimdiye kadar 8 bin 704 proje için başvuru alındı. 2022 yılında 622 milyon 368 bin 226 liralık ödenek talep edildi. Bu ödeneğin 300 milyon lirasının tahsis edildiği kaydedildi. 

Kirişci: "Sulama yönetimi, ülkenin geleceğini planlamaktır"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin görüşlerine de açıklamada yer verildi. Su meselesinin milli güvenliğin konusu olduğunu vurgulayan Kirişci, "Suyu her alanda tasarruflu kullanmak, büyük önem arz ediyor. Sulama yönetimi, aynı zamanda ülkemizin geleceğini de planlamaktır. Borulu şebeke sistemi halihazırda yüzde 32 civarında. Modernizasyon çalışmaları ve yeni projelerle birlikte  bu oranı yüzde 45-50 civarına yükseltmek istiyoruz. Eski sistemleri borulu şebekeye dönüştürmemiz halinde 5,8 milyar metreküp civarında su tasarrufunun sağlanacağı düşünülüyor." görüşünü bildirdi.

Yorumlar (0)