Türkiye'de ilk kez üretildi: Talebe yetişemiyorlar

Samsun sınırları içinde yar alan Bafra Ovası’nda ilk defa üretilen rengarenk karnabaharlar hem mideye hem de göze hitap ediyor. Yeşil, sarı, mor ve turuncu karnabaharlar hem yoğun rağbet görüyor hem de şaşırtıyor.

TARIM 20.11.2021, 22:02 22.11.2021, 09:16
Türkiye'de ilk kez üretildi: Talebe yetişemiyorlar

Bafra Ovası’nda faaliyet gösteren bir tohum firmasının projesiyle renkli karnabahar üretildi. Ülkemizde çok az sayıda üretimi gerçekleştirilen renkli karnabaharlar, yurt içi ve yurt dışı piyasaya satılıyor. Çocuklara karnabaharı sevdirmek için yetiştirilen renkli karnabaharlar, besin değeri ve lezzetiyle beyaz karnabaharın önüne geçmeyi başarıyor.

"'GDO' sorusu geliyor"

Rengarenk karnabaharları görenlerin en çok boyama ve GDO hususunda kuşkulandığını dile getiren firma çalışanı Engin Aslan, “Çocukların sevmesi ve daha çok ilgi görmesi amacıyla böyle bir çalışma yaptık. Çok fazla 'GDO' sorusu alıyoruz. Ürünlerimizin genetiğiyle oynanmamaktadır ve boya kullanılmamaktadır. Yalnızca geleneksel ıslah yöntemini kullanarak yetiştiriyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Türkiye'nin dört bir köşesinde göreceksiniz"

Beklediklerinden daha çok talep gördüklerini belirten Aslan, “Beyaz karnabahara göre lezzet farkı söz konusu. Daha yumuşak, daha az asitli ve daha yüksek besin değerine sahip olduklarını söyleyebilirim. Üç senedir bu konuda çalışmalar yapıyoruz. İlerleyen dönemde ülkemizin birçok yerinde ürünlerimizi göreceksiniz. Şu anda bile beklediğimizden daha çok talep alıyoruz." şeklinde konuştu. 

“Beyaza göre pahalılar"

Tohum ve tonaj farkı sebebiyle renkli karnabaharların pahalı olduğunu söyleyen Aslan, şöyle devam etti:

“55 dekar büyüklüğünde bir arazide üretim yapmaktayız. Her sene sahayı genişletiyoruz. Renkli olanlar beyazlara göre biraz daha pahalı. Beyaz olanı 3 lira ise renkliler 5 lira ediyor. Yurttaşların içi rahat olsun, rahat bir şekilde tüketebilirler."

ABD ve Avrupa’da bir hayli fazla tüketilen rengarenk karnabaharların kısa bir süre içinde ülkemizde de yaygın hale geleceği düşünülüyor.



Yorumlar (0)