Türkiye'de ilk kez denendi: Bir ili zengin edebilir

BATEM (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü) tarafından Tayland’dan getirilen kahve tohumları Antalya'da saksılara ekildi. Dünyada petrolün ardından borsası olan ikinci ürünün kahve olduğunu söyleyen BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, “Kahve için ciddi miktarda döviz ödüyoruz. Kahveyi de ülkemizin bir değeri olarak Antalya'da üreteceğiz. Yüksek teknolojiye sahip seralarda muz yetiştiriliyorsa kahve de yetiştirilebilir. Türkiye'ye büyük bir ekonomik katkı sağlayacağı kanaatindeyiz." dedi.

TARIM 09.08.2022, 20:47
Türkiye'de ilk kez denendi: Bir ili zengin edebilir

Türkiye'deki çiftçilerin çok hızlı bir şekilde kahve yetiştiriciliği yapacağını ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağını dile getiren BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, kahvenin artık ülkemize BATEM’den geleceğini ifade etti.

"Petrol borsası gibi kahve borsası da var"

Dünyada petrolün ardından borsası olan ikinci ürünün kahve olduğunu söyleyen Ünlü, “Kahve için ciddi miktarda döviz ödüyoruz. Kahveyi de ülkemizin bir değeri olarak burada üreteceğiz. Yüksek teknolojiye sahip seralarda muz yetiştiriliyorsa kahve de yetiştirilebilir. Türkiye'ye büyük bir ekonomik katkı sağlayacağı kanaatindeyiz." dedi. 

"Türkiye’de ilk kez deneniyor"

Ülkemizde ilk defa kahve üretimini denediklerini söyleyen Ünlü, "BATEM 1934'de kurulmuş ve narenciyeye ek olarak muz fidanları da ülkemize getirilmiş. O dönemki hava şartları ve seraların yeteri kadar gelişmiş olmaması sebebiyle ürün elde edilememiş. Ürünler o dönemlerde olmuyor fakat günümüzde iklim değişikliği söz konusu olduğu için bu çalışmayı yeniden gündeme getirdik." diye konuştu.

"Örtü altında kahve yetiştirebilmeyi umuyoruz"

Son yıllarda aşırı derecede kahve tüketildiğini dile getiren Ünlü, “Fidanlarımız üç aylık oldu. Örtü altında kahve yetiştirebilmeyi umuyoruz. Açık alanlara da dikim yaparak adaptasyon faaliyetleri gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı. 

"Türkiye'ye kahve BATEM'den gelecek"

Ünlü, “Tohumlar Tayland'dan işlenmemiş olarak geliyor. İlk olarak saksıya ekiyoruz, biraz daha kuvvetlendikten sonra bahçelere alıyoruz. Osmanlı döneminde kahve Yemen'den gelirmiş. Türkiye'ye kahve artık BATEM'den gelecek diyebiliriz. Türkiye'deki çiftçilere güveniyoruz." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)