Türkiye Biyolojik Çeşitlilik Haritası çıkartıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca 2013 senesinde başlatılan proje kapsamında 852 bini aşkın koordinatta Türkiye'nin Biyolojik Çeşitlilik Haritası oluşturuldu.

TARIM 01.12.2020, 13:28 01.12.2020, 18:00
Türkiye Biyolojik Çeşitlilik Haritası çıkartıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce başlatılmış olan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter İzleme Projesi dahilinde şimdiye kadarki en kapsamlı çalışmalar neticesinde 13 bin 409 bitki ve hayvan türü tespit edildi.

Türkiye bitki coğrafyasında biyolojik çeşitliliğe sahip

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye Akdeniz, Avrupa-Sibirya ve İran-Turan olacak şekilde 3 farklı bitki coğrafyasına sahip olmasından dolayı zengin bir biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor.

Bu çeşitliliğin sürdürülebilir olması ve korunması hususuna hizmete edecek envanter izleme çalışmalarının global çapta yapılması, biyolojik çeşitliliğe dair veri tabanları oluşturulması gibi kimi projeler yapıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce 2013 senesinde başlatılmış olan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi dahilinde 81 il için biyolojik çeşitlilik envanteri tamamlandı ve Türkiye geneli için bir Biyolojik Çeşitlilik Haritası oluşturuldu.

Memeliler, damarlı bitkiler, iç su balıkları, kuşlar, amfibiler ve sürüngenler gibi canlı gruplarında 918 uzman ve akademisyenle arazi çalışması yapıldı.

Bitkisel ve tıbbi ilaçların yapılmasına katkı

Çalışmaların gerçekleştirildiği 852 bin 644 koordinatlı noktadan 13 bin 409 hayvan ve bitki türüne dair envanter bilgisi toplandı ve Nuh'un Gemisi Ulas Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı'na işlendi.

Bununla birlikte ekonomik değere ilişkin envanter verileri de toplanarak ülke ekonomisine bu bitkilerin girdi oluşturma potansiyeli tespit edildi. Sonucunda 2 bin 934 taksonun bitkisel ve tıbbi ilaç olarak kullanıldığı belirlendi.

Ayrıca Türkiye'de tohumsuz ve omurgasız canlıların da envanterinin çıkartılması amacıyla çalışmalar yapılmaya başlandı. Biyolojik çeşitliliğin ne kadar büyük bir önemi olduğuna ilişkin çalışmalar gerçekleştirilirken konuya ilişkin kitapçıklar ve kamu spotları da hazırlandı.

Biyoçeşitlilik kayıt altına alındı

Yapılan bu çalışmalar neticesinde biyolojik çeşitliliğin gidişatına ilişkin habitatların ve türlerin son durumunun izlenmesi göstergeler arasına eklendi.

Her bir gösterge için izleme planları ve bu hususta izleme iş programları yapıldı.

Proje neticesinde envanter çalışmaları biten 81 il için tür/popülasyon ve habitat/ekosistem düzeyinde izleme çalışmaları gerçekleştirildi. Ayrıca 218 fauna, 292 flora ve 263 özellikli alanın ise izlenip raporlandığı kaydedildi.

Yorumlar (0)