Türk çiftçiler pandemide ekonomiyi rahatlattı

İnsanlık tarihinin en büyük salgınlarından birine ev sahipliği yapan 2020 senesinde de Türk çiftçileri durmadı! Tam kapanma dönemlerinde bile tatilsiz çalışan Türk çiftçiler sayesinde tarımsal hasıla, 333,3 milyar Türk lirasına yükseldi, ekonomiye can geldi. 

TARIM 13.05.2021, 16:23 14.05.2021, 09:38
Türk çiftçiler pandemide ekonomiyi rahatlattı

İnsanlık tarihinin başlangıcından bu yana dünyanın en büyük salgınlarından birine sahne olan 2020 senesi, hemen hemen tüm ülkeler için acı senaryolar içinde bitti. Fakat Türkiye için aynı durum geçerli değil. Türk çiftçiler, tam kapanma dönemlerinde bile tarla ve bahçelere giderek tarımsal faaliyetlere devam etti. Ülke içindeki market, manav ve pazarlara olduğu kadar yurt dışından onlarca ülkeye de satış gerçekleştirdi.

Türk çiftçiler sayesinde pandeminin ekonomiye yansıma durumu hafifletildi. Bir sene boyunca dünya ekonomisi yüzde 3,3 daralma gösterirken Türkiye ekonomisi ise yüzde 4,8 oranında büyüme gösterdi. İnsan üstü güçle çalışma gerçekleştiren çiftçiler sayesinde Türkiye’nin tarımsal hasılası bir senede 333,3 milyar Türk lirası arttı. 

Ege ihracatı ön planda

Ege İhracatçılar Birlikleri, 2020 senesinde tarım ürünlerinden toplamda 5 milyar 100 milyon dolar elde etti. Birlik başkanları ise 14 Mayıs’ta kutlanacak olan Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle hem tarım faaliyetlerini değerlendirdi hem de pandemi döneminde üstün emek harcayan çiftçilere teşekkür etti.



“Türk çiftçisi güçlenerek pandemi senesinden çıktı”

Ege İhracatçılar Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi: “’Paramız var, ithal ederiz’ cümlesi, pandemi ile birlikte rafa kalktı. Bu cümle, pandemi döneminde ‘milli ve yerli üretimi destekliyoruz’ cümlesine dönüştü ve hala da bu şekilde ilerlemeye devam ediyor. Salgınla birlikte sağlıklı ve doğal gıdaya artan talep vesilesiyle Türk çiftçisi, güçlenerek pandemi senesinden çıktı. Tarımın sürdürülebilirliğinin önemi, 2020 ile birlikte ortaya çıktı. Ülkemizde 4 milyon hektarlık işlenebilir arazi bulunuyor. Çiftçilerimizin üreteceği ve verdiği emeğin karşılığını alabileceği bir ekosistemi oluşturmamız gerekiyor. Alın terinin karşılığını alan her üretici, faaliyetine devam edecektir.”

“Türkiye ihracatta lider, çiftçilerimiz üretimde”

Ege Kuru Meyve İhracatçılar Birlik Başkanı Birol Celep: “Türkiye, kuru incir, kayısı ve üzüm üretiminde dünya lideri. Üç üründe de sürdürülebilir üretim bulunuyor çünkü üretimin yolu, ihracattan geçiyor. Bu ürünleri ihracatı konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biriyiz. Yalnız bu üç ürün sayesinde her yıl en az bir milyar dolar döviz girdiği sağlıyoruz. Diğer kuru meyvelerimizle de bir buçuk milyar dolara erişebiliyoruz. Özellikle kuru kayısı, incir ve üzüm ihracatında dünya lideri konumundayız. Bu ürünlerin üretiminin devam etmesi için çiftçilerimize destek veriyor ve zemin hazırlıyoruz. Sağlıklı üretim ile dünya standartlarının üstüne çıkan ve hepimizin yüzünü güldüren çiftçilerimizin gününü kutluyorum.”



“Onlarca ülkenin protein ihtiyacını karşılıyoruz “

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Ürünler İhracatçılar Birlik Başkanı Bedri Girit: “Dünyanın, onlarca ülkenin protein ihtiyacını kırmızı ve beyaz et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi ürünlerimizle karşılıyoruz. Bu ürünlerin ihracatı özellikle pandemi yılı olan 2020’de fazlasıyla arttı. Çünkü insanlar sağlıklı yaşamaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye önem verdi. Hayvansal ürünlerin ve su ürünlerinin ihracatı 2020 içinde 2,5 milyar doları aştı. Pandemi bizlere çiftçiliğin ve üreticiliğin asla eskimeyecek ve değerinin azalmayacak meslekler olduğunu bir kez daha gösterdi. Çiftçiler, ne kadar destek alırlarsa üretime o kadar sarılacaklardır. Bu sebeple yatırımı çiftçilere yapmak gerekir. Üreticiler ve çiftçiler, dünya mutfağının baş aşçılarıdır. Tüm çiftçilerimizin günü kutlu olsun.”

“Çiftçilerimiz göz bebeğimiz”

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birlik Başkanı Hayrettin Uçak: “Çiftçilik, insanlık tarihinin ilk mesleğidir. Yaklaşık 12 bin yıl önce yerleşik düzene geçen insanların ilk mesleği üreticilik ve çiftçiliktir. Tarımsal faaliyetler, insanlığın her zaman dönüm noktası olmuştur. Her daim en kutsal meslek erbabı olan çiftçilerimiz, göz bebeğimiz. Türk çiftçiler, bir sene içinde 50 milyon tondan fazla sebze ve meyve üretiyor. Bu sayı, pandemi döneminde daha da arttı. 2020 senesinde 2,7 milyar dolar taze meyve ve sebzeden gelirken 1,7 milyar dolar da meyve ve sebzeden geldi. Ülkemiz, ürün çeşitliliğinde dünyada önemli bir yere sahip. Ben de bu vesile ile çiftçilerimizin gününü kutluyorum ve hepsine teşekkür ediyorum.”



“Oryantal tütünde dünya lideriyiz”

Ege Tütün İhracatçıları Birlik Başkanı Ömer Umur: “Ülkemiz, pek çok tarım ürününün üretiminde dünya lideri konumunda. Buna ek olarak oryantal tütün üretiminde de dünya lideri konumunda. Türkiye’de 55 bin aile, tütün üretimi ile geçim sağlıyor. Bu sektör, 2020 senesinde 910 milyon dolar döviz getirdi. Bunların vergisi olarak ise 65 milyar Türk lirası ekonomiye kazandırıldı. Türkiye ekonomisinin gelişmesinde en büyük desteği tütün verdi.”

“Bakliyat, hububat ve yağlı tohumlar ihracat liderleri”

Ege Bakliyat, Hububat ve Yağlı Tohumlar İhracatçılar Birlik Başkanı Mustafa Terci: “2020 senesinde 18,7 milyar dolar değerinde tarım ürünü ihracatı yapıldı. Bunun 7,3 milyar dolarını ise bakliyat, hububat ve yağlı tohumlar oluşturdu. Birliğimiz, 2020’deki ihracat oranını yüzde 14 artırdı. 2021 senesinde ocak-nisan arasında ise yüzde 11 artış görüldü. 2020 sene sonunda ihracatımız 505 milyar doları buldu. Bu sene sonu hedefimiz ise 550 milyar dolar. Emek vererek ekonomiye can veren tüm çiftçilerimize teşekkür ediyorum.”



“Kekik üretiminde dünyada birinci sıradayız”

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birlik Başkanı Cahit Doğan Yağcı: “Ülkemiz, kekik üretiminde dünyada birinci sırada geliyor. Kekik ile birlikte ihracat ürünlerimiz defne, ıhlamur ve adaçayı ürünleri ile şenlendi. Bu ürünlere olan talep, pandemiyle birlikte arttı. Odun dışı orman ürünlerine olan talep ile birlikte 2020 ihracatı 160 milyon dolar olurken 2021 hedefimiz ise 200 milyon dolar. Hem üretimi hem de kaliteyi artırmak amacıyla çiftçilerimize eğitim verdiriyoruz. Avrupa’da 7. sırada olan ülkemizi, eğitimlerle birlikte ilk sıraya taşımayı hedefliyoruz.”

“500 bin çiftçimiz zeytincilik yapıyor”

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birlik Başkanı Davut Er: “Zeytin ağacının anayurdu Anadolu’dur. Bu topraklarda 6 bin yıldır zeytincilik yapılıyor. Ülkemiz, 2002 senesinde 90 milyon olan zeytin ağacı varlığını 2020 senesine kadar 180 milyona çıkardı. Çiftçilerimiz, ağaçlarına çocukları gibi bakıyor. Rakip ülkelerde aynı desteği alırsak şu anda 650 bin yon olan zeytinyağı üretimimizi kısa sürede 1 milyon 200 bin tona çıkarabiliriz. Bunun için de dünya lideri olmak için de potansiyelimiz var.” 

Yorumlar (0)