Trakyalı çiftçilerin hasat mesaisi gece de sürüyor

Ülkemizin önemli tahıl ambarlarından biri olan Trakya'da buğday hasadı 7 gün 24 saat devam ediyor.

TARIM 28.06.2022, 19:17 29.06.2022, 17:59
Trakyalı çiftçilerin hasat mesaisi gece de sürüyor

Hazan mevsiminde tarlalara atılan buğday tohumları, sene boyu çiftçinin büyük emekleriyle başak verdi ve olgunlaştı. Yeşil başaklar güneş ışığının altında tane doldurdu, biçilme zamanı geldi.

Yaklaşık olarak 10 gün evvel başlayan hasat süratle sürüyor. Bazı köylerde hasadı gündüz bitiremeyen tarlalara biçerdöverler gece saatlerinde giriyor.

Hasadı yapılan buğday, traktörlere yerleştirildikten sonra tercihe bağlı olarak Toprak Mahsulleri Ofisi, tüccarlar veyahut depolara satılıyor.

"Son yağmurların çok yararı oldu"

Kırklarelili çiftçilerden Hasan Arif Sucuoğlu, basın mensuplarına, geçtiğimiz seneye nazaran verimin çok daha iyi olduğunu dile getirdi.

Güzel bir sene geçirdiklerini kaydeden Sucuoğlu, her bir dekarda 700 kilogram verim elde ettikleri bölgeler olduğunu belirtti. Sucuoğlu, şöyle konuştu:

"İlk etapta bir kuraklık vardı fakat sonradan yağan yağmurlar toprağa iyi geldi. An itibarıyla rekolte ortalaması 350-700 kilogram aralığında. Geçtiğimiz yıla nazaran ortalama yüzde 25 civarında artış söz konusu. Son yağmurların çok yararı oldu." 

Sucuoğlu, hasat çalışmalarının tüm bölgede yoğun bir şekilde sürdüğünü, yetişmediği zamanlarda hasadın gece saatlerine de sarktığını ifade etti.

"Zamanla yarışıyoruz"

Biçerdöver operatörü Hamdi Pantullu ise kesintisiz bir şekilde biçim işlemi yaptıklarını söyledi.

Bir günde 200 dönümü aşkın tarlada biçim gerçekleştirdiklerini aktaran Pantullu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"An itibarıyla işlerimiz çok yoğun. Sabahtan geceye kadar çalışıyoruz. Yaklaşık olarak bir ay kadar daha işlerin bu tempoyla devam edeceğini düşünüyoruz. Gece hava serin oluyor, hem bizim için hem de makine için çok daha iyi. Adeta zamanla yarışıyoruz."

"Taneler biraz ince fakat verim iyi"

Edirne'ye bağlı Avarız köyü sakinlerinden çiftçi Cengiz Yorulmaz ise hasadın çok iyi geçtiğini, verimin de çok iyi olduğunu kaydetti.

Birkaç gün kadar çiseleyen yağmurun buğday hasadını ileri bir tarihe attığını aktaran Yorulmaz, "Yağmurla birlikte buğdayın sapı yumuşadığı için biçemiyoruz. Allah'a şükür ki verim çok iyi. Taneler biraz ince fakat verim iyi." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)