Ticaret savaşında tarım ürünü alımı anlaşmazlığı

ABD ve Çin tarımsal ürün alım miktarı konusunda anlaşmazlığa girdi. Ticaret müzakerelerinin 15 Aralık’tan önce yapılacağı öngörülüyor.

TARIM 06.12.2019, 10:52
Ticaret savaşında tarım ürünü alımı anlaşmazlığı

Wall Street Journal’ın haberine göre, ABD ve Çin tarımsal ürün miktarı belirlemede uzlaşamadı. Çin’in ABD’den ithal etmesini istediği tarım ürünü miktarı konusunda ticaret anlaşmasında taraflar arasında tarife ve yükümlülükler belirsiz kaldı.

ABD, Çin'den 40-50 milyar dolarlık ithalat yapmasını istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in geçen yıl 8,6 milyar dolarlık eşiğin üstüne önemli çıktığını ifade etti. Trump, Çin’in ABD’den 40-50 milyar dolarlık tarımsal ürün almasını istiyor ve ayrıca Çin’in bu alımları kamuya duyurmasını, Çin’in kendi koşullarına ya da ticarî yükümlülüklerine bağlı kalınmamasını da talep ediyor.

Daha önce 15 Aralık’ta devreye gireceği belirtilen 165 milyar dolarlık Çin ürünü için yüzde 15 ek vergi uygulamasının son gününe yaklaşırken birinci aşama ticaret anlaşmasına erişmek için müzakereleri sürdürüyor.

Çin Ticaret Bakanı Gao Feng geçtiğimiz Perşembe günü, iki ülkenin yakın iletişimde olduğunu belirtti. Gao Feng, ticaret anlaşması yapılacaksa, tarifeler düşürülmek zorundadır açıklamasında bulundu.

İki ülke arasındaki ticaret savaşının çıkış noktası olan tarımsal ürün anlaşmazlıklarının bu belirsizliğin sürmesi durumunda artacağı öngörülüyor.

15 Aralık’tan önce ticaret anlaşmaları imzalanacak

ABD ve Çin otoriteleri ticaret anlaşmasının birinci aşamasında bazı tarifelerin geri çekileceğini açıkladı. ABD’li müzakerecilerin, birinci faz anlaşmasının ABD tarifelerinin yürürlüğe gireceği 15 Aralık tarihinden önce imzalanacağını belirlendi. Kaynaklar, görüşmelerin neticesinde Çin’in ABD’den tarım ürünleri alımını nasıl garantileyeceği ve hangi tarifelerin geri çekileceği de konuşuldu.

Yorumlar (0)