Terörden temizlenen Cudi Dağı’nda pamuk üretimi başladı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terörden temizlediği Cudi Dağı etekleri pamuk tarlasına dönüştürüldü. Özellikle genç kızlara yeni bir gelir kapısı olan bölgede çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. 

TARIM 18.11.2022, 14:23 20.11.2022, 08:04
Terörden temizlenen Cudi Dağı’nda pamuk üretimi başladı

Yurt genelinde terörle mücadele çalışmalarına devam eden Mehmetçik, Cudi Dağı’nı da PKK’dan büyük oranda temizledi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu başarısı sonrası dağın etekleri pamuk tarlasına dönüştürüldü. Huzur ve güvenliğin hâkim olduğu bölgede pamuk üretimi yapan gençler, kendilerine yeni bir gelir kapısı açtı. 

Güneş batana kadar mesaiye devam ediyorlar

Türkiye-Irak sınırının sıfır noktasında yer alan Cudi Dağı’nda bugünlerde pamuk hasadı heyecanı yaşanıyor. Özellikle bölgedeki genç kızların yer aldığı hasat çalışmaları sayesinde birçok hane halkı ek gelir elde ediyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren hasat çalışmalarına başlayan gençler, güneş batana kadar yoğun mesailerine devam ediyor. 

“İşimiz gerçekten zor, kolay değil”

Cudi Dağı eteklerinde çalışan işçilerden biri olan Mevlüde Özkan, “Gün boyu buradayız, güneşin altında ekmek paramızı kazanıyoruz. Sabah saat 04.00 gibi uyanıp buraya geliyoruz. Akşam saat 19.00’da tekrar evimize dönüyoruz. Gün içinde 100 kilogram toplayabilirsek toplamda 250 lira para kazanıyoruz. İşimiz gerçekten zor, kolay değil. Parmaklarımızın hepsi yaralanıyor. Para kazanmak için mücadele ediyoruz. Elbette herkes gibi ben de okul okumak istiyorum ama maalesef imkân yok. Aileme maddi anlamda destek olmak zorundayım. Bu işi elbette severek yapmıyoruz, kendimizi mecbur hissettiğimiz için yapıyoruz” dedi. 

“Her sene giderek yükselen bir üretim ivmesi söz konusu”

Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürü Selman Demirel de toplam 3 ilçede pamuk ekildiğini belirterek, “Şu an İdil, Silopi ve Cizre’de pamuk üretimi yapılıyor. Geçen sene toplam 45 bin dekar alanda üretim yapılmıştı. Bu sene ise 60 bin dekar alanda üretim gerçekleştirdik. Geçen yıl elde edilen pamuk 29 bin tondu. Bu sene 39 bin ton elde edeceğiz. Her sene giderek yükselen bir üretim ivmesi söz konusu. Bu sene çiftçilerimize 40 milyon liraya yakın bir destekleme çalışmamız var. Pamuk üretimi gibi faaliyetler, ilimizin dışa bağımlılığını azaltıyor. Çiftçi kadınlarımız burada ekmek paralarını kazanıyorlar. Bölgede huzur sağlandıktan sonra aynı zamanda bir de gelir kapısı açıldı” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)