Tat gıda dijital tarıma geçti!

Koç şirketler grubu çatısı altında olan Türkiye’nin köklü gıda şirketlerinden biri olarak faaliyet gösteren Tat Gıda dijital tarıma geçti. Tat Gıda, gelişmiş teknolojiler kullanarak üretimde verimliliğini büyük ölçüde artırdı.

TARIM 23.12.2019, 10:35 23.12.2019, 12:50
Tat gıda dijital tarıma geçti!

1967 yılında Vehbi Koç’un kurduğu Tat Gıda fabrikası, yılların birikimini yapay zekâ teknolojileriyle buluşturdu. Tat Gıda; domates üretiminde dron ile takip, otonom sürüşlü traktörler, sensörlü sulama gibi teknolojilerden faydalanarak verimliliğinde yüzde 35 gibi büyük bir artışı elde etti.

Tat Gıda CEO’su Arzu Aslan Kesimer, firmanın domates yetiştiriciliğinde maksimum üretim ve kaliteye ulaşmak üzere makine öğrenmesi ve derin öğrenme algoritmalarını kullanmaya başladı. Kesimer, ilgili algoritmaları dron takip sistemlerinde, otonom sürücülü traktörlerde, sulama sistemlerinde kullanılmaya başlandı.

Yılda 2,2 milyonluk üretimle dünyada beşinci

Çiftçiden domateslerin de yanında endüstriyel olarak tanımlanan ve sadece salça yapımında kullanılmak üzere belli tarım alanlarında yetiştirilen domatesler de yetiştiren Tat Gıda, yılda 2,2 milyon ton sanayi domatesiyle dünya beşincisi konumunda yer alıyor.

Dronlar renklere göre analiz ediyor

Kesimer, domates tarlalarında domateslerin renklerine göre analiz edildiğini, bu analizin sonucunda da zirai ilacın belli bölgelerde kullanıldığını tüm alanda kullanılmadığını aktardı.

Sulamada yüzde 60 tasarruf

Sulama alanlarında kullanılan sensör teknolojisiyle, kuru ve ıslanmış olan bölgeler saptanıyor ve böylelikle sadece ihtiyaç olan bölgeler sulanıyor ve su kullanımında yüzde 60’lık tasarruf sağlanıyor. Bu teknoloji ile mevcut olarak kullanılan su 4 defa kullanılabiliyor. Bu konuda İspanya’nın 5 olan tekrar sayısını geçmek hedefleniyor.

Traktörlerle dümenleme sistemine geçildikten sonra verimlilik yüzde 35 arttı

Traktörlerde otomatik dümenleme sistemine geçildi, bu sayede yüzde 5 civarında daha fazla alan kazanıldı. Bu alan da üretime dâhil edilince verimlilik yüzde 35 artmış, maliyet ise yüzde 10 düşmüş hale geldi.

Yorumlar (0)