Tarsus’un yerli tohum projesi büyük ilgi gördü

Mersin’de Tarsus Belediyesi tarafından hazırlanarak geliştirilen proje sayesinde yerli tohum kullanılarak yapılan üretimin artırıldı.

TARIM 07.04.2021, 16:26 08.04.2021, 09:00
Tarsus’un yerli tohum projesi büyük ilgi gördü

Tarsus’ta yerli tohuma teşvik amacıyla geliştirilen proje kapsamında 10 dönüm arazi üzerine Ayşehanım yer fıstığı ekimi yapıldı.

“Gerçek milliyetçiliği Tarsus’ta göstermek istedik”

Milli ve yerliliğin lafla değil icraatla olduğunu ifade eden Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, yerli üretimde öncü rol üstlenmek maksadıyla böyle bir projeye imza attıklarını söyledi.

Bozdağan, “Şuanda projemiz sadece ilçemizdeki 10 dönümlük arazide uygulandığı için bu küçük bir adım olarak görülebilir. Ancak biz bunu Tarsus’tan başlayarak ülke geneline yayılımının sağlanmasını istiyoruz. Yerli tohumlarımız geleceğimiz için büyük önem teşkil ediyor. Bizler bu adımlarımızın ülkemiz tarımında yeni bir çığır açacağına inanıyoruz” dedi.

“Yer fıstığı E vitamini deposu”

Bölgede yetiştirilen yer fıstığının tam bir E vitamini deposu olduğuna vurgu yapan Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yağlı Tohumlu Bitkiler Birimi Sorumlusu Ayşe Nuran Çil, yer fıstığının çikolata ve birçok gıda sektöründe işlenerek kullanılabildiğini de dile getirdi.

Çil, “Avrupa tohumları yerine kendi yerli tohumlarımızı tarımda kullanarak ortaya her açıdan çok daha verimli ve faydalı ürünler çıkarıyoruz. Bu ürünlerden biri de bölgemizin sembol ürünlerinden biri olan Ayşehanım yer fıstığıdır. Reginden, faydalarına, kullanım alanlarından kalitesine kadar pek çok yönden son derece muazzam bir ürün. Burada ektiğimiz tohumlarımızı hasat zamanı geldiğinde yine yerinde görüp değerlendirme imkanı bulacağız” diye konuştu.

Yorumlar (0)