Tarımda yeni tedbir: "1 yıl ekilmeyen tarla kiralanacak"

Tarım ve Orman Bakanlığı tarım konusundaki yeni tedbirleri yavaş yavaş devreye sokuyor. Ucuz gıdaya vatandaşın erişimi için kent tarımına destek verilecek. 1 sene boyunca boş bırakılan tarla, devlet eliyle başkasına kiralanacak. Besiciye yem ve çiftçiye gübre-mazot desteği ayni biçimde verilecek.

TARIM 20.06.2022, 16:32
Tarımda yeni tedbir: "1 yıl ekilmeyen tarla kiralanacak"

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, dünya genelinde yaşanan gıda probleminden ucuz gıdaya erişime ve çiftçinin maliyetlerine kadar pek çok konuda tarımdaki yol haritasını paylaştı.

Bu yol haritasına göre, vatandaşın ucuz gıdaya erişmesi amacıyla kent tarımına destek verilecek. 

Bu sistemle fiyatların düşeceğini söyleyen Bakan Kirişci "İstanbul'un etrafında Silivri, Beykoz, Çatalca, Şile, Çengelköy var. Buralarda bakir bölgeler, üretici de var. Çatalca bölgesinde domates yetiştiren çiftçimiz, ürünü doğrudan evlere ve lokantalara dağıtabilir. Bu sayede, vatandaş hem az maliyetli hem de taze ürün yiyecek. İklim değişikliğine yol açan unsurları ortadan kaldıracaksınız ve köyden şehre göçü de önleyeceksiniz" sözlerini kullandı.

Kent tarımı hangi illerde uygulanacak?

Kent tarımının Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerin çevresinde belirten Kirişçi, "Erzincan-Erzurum gibi üretim kabiliyeti olan bölgelerde ve jeotermal kaynak mevcutsa, iklimi sert olan alanda 365 gün boyunca üretim yaparsınız. Sıcak bölgelerde de serayı soğutmak amacıyla güneş enerjisini kullanırsınız. Kurtuluşumuz tarımdaysa, tarımın kurtuluşu da aynı şekilde kırsalda. 2023 yılında ne ürettiğinin, nasıl üretildiğinin farkında olan, kendi önceliklerini tespit etmiş bir ülke olacağız" sözlerini kullandı.

Tarla, 1 yıl boş kalırsa kiralanacak

Öte yandan 1 yıl boş tutulan tarlanın, devlet eliyle başkasına kiralanacağı öne sürüldü.

Bakan Kirişci sistemi şu şekilde aktardı: "Eğer sistemde bir tarla, 1 sene boş görünürse, kamu otoritesi 'siz bu alanda bir şey yetiştirmiyorsunuz, bu muhitteki kira bedeli üzerinden tarlanıza kira ödeyip, üretim yaptıracağız' diyecek. Devlet bunu kiralamayacak, sadece taahhüt edecek. Aracılık haricinde bir rolü olmayacak."

"Vatandaş arazisini vermek istemediği durumda ne olacak?" şeklindeki soruya ise Bakan Kirişci, "Mülkiyet hakkı ile kullanım hakkını birbirinden ayıracağız. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile konuştuk. Ne arazisi olanın ne de kiralayanın hakkına zarar vermeden yapılacak. Mülkiyeti sahibinin elinden almıyorsunuz. Yalnızca kullanım hakkını devralıyorsunuz. Bu işlem, Organize Sanayi Bölgeleri'nde de aynı şekilde yapılıyor. 2.5-3 milyon hektar ekilmeyen arazi mevcut. Ülkemizin arazi varlığının yüzde 10'una denk düşüyor. Çok ciddi bir oran” sözleriyle yanıt verdi.

Bakan Kirişci, besiciye yem ve çiftçiye gübre-mazot desteğinin ayni olarak sağlanacağını açıklarken, üreticiye yönelik desteklerin de ayni olacağını bildirdi. Çiftçiye ihtiyacı olan mazot-gübre verilecek, hasadın ardından ürünü sattığında, devlet alacağını mahsuplaşacak. 

Yangın uçağı sayısı 20’ye yükseldi

Geçen sene orman yangınlarına karşı yangın uçağı sayısının yetersizliği ile ilgili tartışmalara da değinen Bakan Kirişci, 3 olan uçak sayısının 20'ye, helikopter sayısının 39'dan 55'e çıkarıldığını duyurdu.

Yorumlar (0)