Tarımda ocak-nisan rekoru

Tarım sektörü, 11 milyar 175 milyon dolarla (yaklaşık olarak 220 milyar lira) bütün zamanların en yüksek ocak-nisan dönemi ihracatına imza attı.

TARIM 15.05.2023, 18:20
Tarımda ocak-nisan rekoru

Tarım sektörü, ihracatta art arda rekorlar kırmayı sürdürüyor. Global çapta gıdaya ulaşmaya ilişkin sıkıntıların sürdüğü, arza yönelik kuşkuların hakim olduğu ve jeopolitik risklerin bulunduğu bir ortamda ülkemizin tarım ürünlerine talep gitgide artıyor.

Ülkemizin tarım sektörü, 11 milyar 175 milyon dolarla bütün zamanların en yüksek ocak-nisan dönemi ihracat sayısına ulaştı. Senenin ilk dört ayında geçtiğimiz senenin aynı dönemine nazaran yüzde 1,6 oranında artan tarım ihracatı, ülkemizin toplam dış satımından yüzde 13,8 oranında pay aldı.



Üç sektör rekor kırdı

Tarım çatısı altında faaliyet gösteren 10 sektörden üçü ilk dört ayda ihracat rekoru kırdı. Bakliyat, hububat, yağlı mamuller ve tohumları, yaş sebze ve meyve, zeytinyağı ve zeytin sektörleri bütün zamanların en yüksek dış satımını gerçekleştirdi. 

Bakliyat, hububat, yağlı mamuller ve tohumlar 3 milyar 801 milyon dolar, yaş sebze ve meyve 1 milyar 176 milyon dolar, zeytinyağı ve zeytin 377 milyon 17 bin dolarla bütün zamanların en yüksek ocak-nisan dönemi ihracatını gerçekleştirdi.

İlk dört ayda bakliyat, hububat, yağlı mamuller ve tohumları yüzde 7,4, yaş sebze ve meyve yüzde 20,9, zeytinyağı ve zeytin de yüzde 161 oranında ihracat artışı kaydetti.

Yorumlar (0)