Tarım ve gıdaya “kayıt dışı” denetimi!

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), tarım ve gıda sektörünü odağına aldı. GİB, tarım ve gıdada kayıt dışılığı engellemek üzere çalışmalarını yoğunlaştırdı.

TARIM 19.01.2020, 16:04
Tarım ve gıdaya “kayıt dışı” denetimi!

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), tarım ve gıda sektörlerinde kayıt dışı olma durumu ve bu duruma ilişkin sorunların tespiti ve çözüm önerilerini geliştirmek ve uygulamak üzere çalışmalarına başladı.

GİB, tarım ve gıdaya konu olan kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden katılan temsilciler ile "Tarım ve Gıda Sektöründe Kayıt Dışılığın Azaltılması Çalıştayı" düzenledi.

Düzenleme ve denetleme mevzuatları incelendi!

Vergiye gönüllülük uyumunun geliştirilmesine yönelik yapılması gereken çalışmaların da masaya yatırıldığı çalıştayda, sektörü düzenleyip denetlemekle görevli tüm paydaş kurum ve kuruluşların mevzuat düzenlemeleri incelendi.

Tarım ve gıdanın kapsadığı alanlar oldukça geniş!

Çalıştayda, tarım sektörünün, üretim, tedarik zinciri, lojistik, dağıtım, planlama, yazılım gibi geniş bir alana yayılması ve çok fazla sayıda sektörle ilişkili olmasına ilişkin sektörde kayıt dışılığın önüne geçilmesinin büyük önem taşıdığı tartışıldı.

"Tarladan sofraya" değer zinciri değerlendirildi

Bu kapsamda, tarımsal veritabanı altyapısının önemine, ürün takip yöntemlerine, tarımsal ürünlerde arz-talep-fiyat dengesinin sağlanmasına yönelik yapılması gerekenler ve "tarladan sofraya" değer zincirindeki problemler değerlendirildi.

Tarım ve gıda sektörü, geleneksel çiftçiliğin sorunları, çiftçi organizasyonları ve vergi uygulamalarında adaletin yerine getirilmesi boyutlarınada da değerlendirildi.

Yorumlar (0)