Tarım koruma alanları genişletiliyor

Tarım arazilerinin kullanımında etkinliği ve verimliliği artırmaya ilişkin incelemeler sürüyor. 2023 yılına kadar Türkiye’nin tarım alanı veri tabanı 2023’e kadar güncellenecek. 24 milyon hektarlık alan incelenecek ve 2 milyon hektar arazi kiralanacak. 265 adet ova koruma altına alınırken, koruma altına alınan ova sayısı artırılacak.

TARIM 09.12.2019, 16:12 09.12.2019, 16:25
Tarım koruma alanları genişletiliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinin daha etkin ve verimli kullanılması için faaliyetlerine devam ediyor. 265 ova koruma altına alınırken, önümüzdeki dönemlerde bu miktarın daha da artacağı görüşülüyor.

Tarım arazileri atıl kalıyor, 13 milyar TL gelir kaybı oluyor!

Türkiye’de tarım işletme ölçeklerinin küçüklüğü, arazilerin yeterince etkin ve verimli işlenmesinin önüne geçiyor. Arazilerin aşırı derecede parçalanmış olması, güvenlik sorunları, mevsimlik olan işlerin ailelerin dışına çıkartılmaması ve buna ilişkin aile içi sorunlar, göç gibi çeşitlenebilecek birçok nedenden ötürü tarım arazileri atıl kalıyor. Bu durum 13 milyar TL civarı gelir kaybıyla vuku buluyor.

Alanları genişletmek için çalışmalar sürüyor. 2023 yılına kadar 2 milyon hektar kadar tarım arazisi kiralanması hedefleniyor. Türkiye’de ekilen tarım alanları, mera ve ormanlar 78 milyon hektar büyüklüğünde.

Toprak veri tabanı güncelleniyor

2023 yılına kadar “toprak veri tabanı” güncellenerek, akıllı tarıma ilişkin adımlar atılacak, gıda güvenliği ambarı oluşturulacak. Arazisini satmak istemeyen çiftçilerin arazilerinin değerini, talep durumunda bakanlık belirleyecek.

Değişen tüketim alışkanlıklarına ayak uyduruluyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı alıcılar ve satıcılar arasında aracılık faaliyeti sürdürecek. Yıldan yıla da artan nüfus ve refah seviyesinin yükselmesine ilişkin değişen tüketim alışkanlıkları da ele alınıyor. Değişen tüketim alışkanlıkları, tarım arazilerinin kullanımında da değişikliğe neden oluyor.

Akıllı tarım dönüşümü hızlandırılıyor!

Koruma alanlarının payı önümüzdeki dönemlerde artacak. Türkiye’de 32,5 milyon adet parselli tarım arazisi var. 24 milyon hektar tarım alanı, verimliliği artırmak için 2023 yılına kadar toprak veri tabanı güncelleniyor. Analitik yöntemlerle güçlendirmeye geçiliyor.

Yorumlar (1)
Majestii 4 yıl önce
Hertaraf hobi bahçesi oldu traktörumüzle tarlamıza giremiyoruz hertaraf tel örgü böyle giderse tarım filen kalmaz herkez beleş para pesinde