Tarım işçisine sokağa çıkma yasağı yok! Canla başla çalışıyorlar

31 kentte sokağa çıkma yasağı uygulanmasına rağmen, Adana’da çiftçiler ve tarım işçileri, sabahın erken saatlerinde tarlaya gelerek soğan hasadı için çalışmaya başladı.

TARIM 18.04.2020, 14:09
Tarım işçisine sokağa çıkma yasağı yok! Canla başla çalışıyorlar

Türkiye'de 31 ilde sokağa çıkma yasağı uygulanmasına rağmen yasaktan muaf tutulan ülkenin farklı bölgelerinden Adana'ya gelen tarım işçileri, soğan hasadı için sabah saatlerinden itibaren tarlalarda çalışmaya başladı.

İşçiler, kurumuş soğanların sökümünü yaparak çuvallara dolduruyor. Ardından soğanlar sayılarak kamyonlara yerleştiriliyor ve satışa hazır duruma getiriliyor.

Daha sonra da soğanlar, talebe göre Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.

"Bir an önce soğan ihracatının açılmasını istiyoruz"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, şehir genelinde yaklaşık 33 bin dönüm alanda soğan ekildiğini anımsatarak, dönüm başına 3-4 ton verim alınabileceğini ifade etti. 

Mehmet Akın Doğan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle sınır kapıları kapalı olduğu için soğanın yurt dışına çıkamadığını fakat soğanın ihracatı için devletin izin vermesi gerektiğini kaydederek, "Taze soğanlar piyasaya girdi. Fiyatlarda 2 ile 2 buçuk lira arasında fiyatları değişmekte. Eğer ihracat yapılmazsa fiyatlar daha da aşağı düşecektir. Halen depolarımızda kuru soğanlarımız var. Devletimizden bizler bir an önce soğan ihracatının açılmasını istiyoruz. Eğer bu soğanlar yurt dışına gitmezse inanın iç piyasada fazla olacaktır. Eğer yurt dışına gitmezse bu soğanlar çiftçilerimizin elinde kalacaktır." şeklinde konuştu. 

"Çiftçilerimiz zarar etmeyecekler en azından"

31 ilde sokağa çıkma yasağı uygulanmasına rağmen yasaktan muaf tutulan çiftçi ve tarım işçilerine ilişkin Mehmet Akın Doğan, "Geçen hafta sokağa çıkma yasağı olduğunda çiftçilerimizin bir kısmı acil ekim, dikim ve fideleri için arazide kaldı. Bu yasakta ise bakanlığımız çiftçilerimizi sokağa çıkma yasağından muaf tutunca, çiftçilerimiz çok sevindi. Şu an Adana bölgesinde hasat, ekim, dikim ve çapalama devam etmekte. Çiftçilerimiz ve mevsimlik tarım işçileri, bundan memnun. Çiftçilerimiz zarar etmeyecekler en azından. Çiftçilerimiz muaf olmasa üretim durur, üretim olmazsa hayat durur ve kıtlığa kadar gider. Sağlık ne kadar önemliyse, tarım da o kadar önemlidir." ifadelerini kullandı. 

"Yurt dışına ihracat izni getirilirse, büyük soğanlar oralara gönderilecektir"

Mehmet Akın Doğan, soğanda rekoltenin iyi olacağına dikkat çekerek, "Havalar bu sene iyi gitti. Çiftçilerimiz de ilaçlamayı bu sene daha az yaptı. Eğer soğan erken sökülmeseydi, dönüm başına 1 ile 1 buçuk ton daha fazla verim alınabilirdi. Eğer soğanın hasadını geciktirirseniz, soğanlar büyür ve lokantalar kapalı olduğu için soğanlar elde kalır. Bir an önce yurt dışına ihracat izni getirilirse, büyük soğanlar oralara gönderilecektir." dedi. 

"Çalışmazsak ne yaparız"

Üretimde aksaklık yaşanmaması amacıyla tarımsal ve hayvansal faaliyet yürüten üreticinin, çiftçinin ve gıda sektöründe çalışanların yasaktan muaf tutulması, günlük para kazanan tarım işçilerini mutlu etti. 

Tarım işçisi Emine Yuşah, "Allah razı olsun devlet izin verdi çalışıyoruz. Çalışmazsak ne yaparız. İşimiz yok, mesleğimiz yok." diye konuştu. 

"Eğer devlet hiç izin vermezse, mahsuller tarlada kalır"

Bir diğer tarım işçisi Ahmet Fırat, 250-300 işçinin tarlada olduğunu kaydederek, "Bugün sokağa çıkmak yasak ama tarım işçilerine serbest. Bizler de tarım işçileri olarak Türkiye ekonomisinde bulunmak istiyoruz. Zararına da olsa mal kaldırıyoruz. Bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Eğer devlet hiç izin vermezse, mahsuller tarlada kalır. 250-300 işçi olarak çalışıyoruz. İzin verilmese eğer herkes evlerinde aç kalacak." açıklamasını yaptı.


 

Yorumlar (0)