Tarım Bakanlığı harekete geçti: Boş araziler, kiralanarak üretime kazandırılacak!

1 yıl ekilmediği belirlenen arazilerin ekilmesi sağlanarak arazi sahibine kira ödemesi yapılacak. Bu yolla, tarlayı işleyenler ve toprakla ilişkisi olmayan kişiler, ek gelire sahip olacak.

TARIM 02.07.2022, 13:46
Tarım Bakanlığı harekete geçti: Boş araziler, kiralanarak üretime kazandırılacak!

Türkiye’de 3,5 milyon hektara yakın ekilmeyen arazi bulunuyor. Tarıma elverişli toprak büyüklüğü 38 milyon hektar düzeyinde olduğu dikkate alındığında, yüzde 10’luk ekilebilir alanın boş kaldığı dikkat çekiyor.

Ekilmemiş araziler izlenecek

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bu alanların kullanımına yönelik katıldığı bir toplantıda devrim niteliğinde kararlar duyurdu.

Bu karar kapsamında, ekilmemiş araziler dikkatle takip edilecek. 1 yıl boş kaldığı belirlenen arazilerin ekilmesi sağlanacak.

Arazi sahibine kira ödenecek

Arazi sahibine bunun karşılığında kira ödemesi yapılacak. Miras yoluyla arazi sahibi olup, tarlayı işleyenler ve toprakla ilişkisi olmayan kişiler ek gelir elde edecek.

Planlı tarım

Düzenleme ile birlikte planlı tarıma geçiş konusunda da adım atılacak. Bu çerçevede üreticilere, tarlasına ne ektiğini açıklama zorunluluğu uygulanacak. Öte yandan bitkisel üretim için gerçekleştirilen sözleşmeli tarım modeli, ayrıca hayvancılık için de uygulanacak.

Atıl alanlar üretime kazandırılacak

Mevzuat çalışmalarında artık son aşamaya geldiklerini söyleyen Bakan Kirişci, “Mirasçılar arasında yaşanan uyuşmazlık veya kırsaldan kente göç sebebiyle ekim alanlarının boş kalmasına müsaade etmeyeceğiz. Mülkiyet hakkıyla kullanım hakkının birbirinden ayıracağız. Belki bir mazereti nedeniyle bir yıl o tarla, bağ, bahçe boş kalabilir fakat bunun ikinci, üçüncü seneden itibaren boş kalmasına müsaade etmeyeceğiz. Bir rayiç kira bedeli yoluyla o insanımızı da mağdur etmeden, onun yanında üretim faaliyeti gerçekleştiren vatandaşımıza ‘burayı ekip biçin’ diyeceğiz. Bu şekilde atıl alanlarımızın üretime kazandırılmasını sağlayacağız.”

Arsa sahiplerinin dikkatine!

Bakan Kirişçi, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir de şöyle bir problem var. Arsanız var, arsanızın üstünde ne olursa olsun bir bina yapmak istediğinizde 40 farklı yerden izin alıyorsunuz fakat aynı arsaya ağaç, buğday ektiniz, yulaf ve arpa yetiştirdiniz, ilçe müdürlüklerimize ve Tarım İl Müdürlüğüne sorma zorunluluğunuz yok. Birinin şimdi bir faaliyette bulunup bildirmediği, başka birinin ise bu üretim faaliyetinden bilgisi olmadığı bir uygulamada neyi yöneteceksiniz? Bu sebeple bunu da bir mevzuat bakımından zorunluluk durumuna getiriyoruz. ‘Ne kadar üreteceğini, ne üreteceğini, nerede üreteceğini söz konusu kurumlara bildirmekle mükellefsin’ diye bildireceğiz.”

“Cazip duruma getirilecek”

Sözleşme tarım ile ilgili Kirişci, “Sözleşmeli üretimin Türkiye’de, en yaygın bilinen biçimi şeker pancarı üretiminde. Bakanlıkta göreve geldiğim günden bu yana daha önce taslak şeklinde duran çalışmayı tekrar gözden geçireceğiz. Gerek bitkisel gerekse hayvansal üretim çalışmalarında sözleşmeli üretimi mevzuata ulaştıracağız. Tarafların hukukunu burada korumakla mükellefiz. Öte yandan birtakım destekleri, bu tarz sözleşmeli üretim ile uğraşanlar biraz daha yüksek tutup bu sözleşmeli üretimi cazip duruma getirme hedefindeyiz.” ifadeleri kullandı.

“Gençlere ve kadınlara desteklerimize devam edeceğiz”

Yeniden kırsala dönme çağrısı yapan Bakan Kirişci, bu meselenin kendileri için kritik önem taşıdığını belirtti.

Kirişci, “Kırsalda kadını tutamadığınızda aileyi tutamıyorsunuz, o zaman da o özlemiş olduğunuz, hedeflediğiniz üretim hedefinizi yerine getiremiyorsunuz. Bu sebeple kırsal kalkınmaya da çok ciddi önem veriyoruz. Genç ve kadınlara bakanlık olarak desteklerimize devam edeceğiz.” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)