Tarım arazisi üzerine kurulan hobi bahçeleri yıkılıyor!

İzmir Valiliği Menderes ilçesindeki tarım arazilerinin üzerlerindeki hobi bahçesi sahiplerine para cezası uyguladı. Toprak Koruma Kanunu ve İmar Kanunu’nundaki kararın yürütmesinde verilen cezalar neticesinde; tarım arazileri üzerine hobi bahçeleri kuran mülk sahipleri, ilgili tarım alanlarını eski haline getirecek.

TARIM 21.11.2019, 15:44 22.11.2019, 16:14
Tarım arazisi üzerine kurulan hobi bahçeleri yıkılıyor!

Çevresini tel örgüyle kapatıp üzerine prefabrik yapı kurduğu belirlenen mülk sahipleri bu kararı 3 ay içinde uygulamazsa yetkili kurumlarca yapılar yıkılacak.
Ziraat Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Tevfik Türk, “Çalışmanın yasal dayanağı yok. Bu alanları satın alanlar, bu parsellere sahip olamıyor, tapusunu alamıyor; sadece kooperatif hisselerine sahip oluyor” ifadelerini kullanarak “hobi bahçesi” adı altında tarım arazilerinin satıldığını belirtti.

İzmir’in Menderes ilçesi seracılıkta Türkiye’nin önemli üretim havzalarından olması, bölgenin verimli tarım arazilerine “hobi bahçeleri” kurulmasını tehlikeli hale getiriyor. Çeşitli kooperatiflere üyeliği bulunanlara noter aracılığıyla 200 bin 500 metrekarelik parsellere ayrılmış tarım alanlarından hisse satışı yapılıyor. İmar Kanunu ve Toprak Koruma Kanunu’na aykırı bir şekilde “hobi bahçesi” yapılan bu kooperatiflerin tarım dışı faaliyet göstermesi de ceza-i işleme uğruyor.

“Metrekare başına 6 lira 70 kuruş ceza”

İzmir Valiliği’nin belediye ve kaymakamlığa yazı gönderdiğini söyleyen Ziraat Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Tevfik Türk, "Kanun gereği tarım arazileri üzerine kurulan hobi bahçelerine metrekare başına 6 lira 70 kuruş para cezası kesildi. Yani 100 dönümlük hobi bahçesi bu karara göre 670 bin lira ödeyecek. Mülk sahipleri buraları eski haline getirecek. Eğer 3 ay içinde bu bölgeler eskiden olduğu gibi tarımsal faaliyetin yapıldığı şekle dönüştürülmezse yetkili kurumlar yapıları yıkacak. Yapılan tüm masraflar da mülk sahiplerine rücu edilecek” dedi.

“Buradaki faaliyetler bütün kanunlara aykırı”

Tevfik Türk ayrıca, "Ciddi anlamda tarımsal potansiyel olan bir bölge. Bu hobi bahçeleri ile tarımsal potansiyel düşürülmekte ve hem imar kanununa hem zeytincilik kanununa hem toprak koruma kanununa hem de kooperatifçilik kanununa tamamen aykırı bir şekilde buralar parsellenmekte, ikinci konut veya yazlık imarına açılmakta. Buradaki faaliyetler bütün kanunlara aykırı. Kanunlara aykırı olduğu için sıkıntılar yaşanacak" ifadelerini kullandı.

“Kullanılan ilaçlar; arazileri, yeraltı sularını tehdit edecek”

Plansız şekilde tarım arazilerine kurulan hobi bahçelerinin çevreye zarar verdiğini, "Çevrede tarımsal faaliyet yürütülen araziler, bu bahçelerden olumsuz şekilde etkilenecek. Çünkü burada kontrolsüz şekilde kullanılan ilaçlar, arazileri, yeraltı sularını tehdit edecek. Sadece toprak varlığımızı yok etmekle kalmıyor, bununla birlikte mevcuttaki tarımsal faaliyeti de ciddi anlamda etkiliyor" sözleriyle aktardı.

"Çiftlik Bank mağduriyetinin yaşanması kaçınılmaz olacak"

Tarım arazilerinin parsellenerek, satılması ikinci bir 'Çiftlik Bank' vakası olarak adlandırılmaya başlandı. Türk, "Buralardan toprak satın alanlar ciddi mağduriyet yaşayacak. Kooperatif lağvedildiği veya araziyi sattığı takdirde sorun çıkacak. İkinci 'Çiftlik Bank' mağduriyetinin yaşanması kaçınılmaz olacak. Çünkü kimse tarlanın gerçek tapusuna sahip değil sadece kooperatif hissesine sahip.

Yorumlar (0)