Tarım alanları çöp ve moloz yığınına dönüştü!

İstanbul’da moloz ve çöp atıklarını para vermemek için döküm sahasına dökmeyen bazı kişiler Büyükçekmece ve Arnavutköy’de bulunan tarım alanlarını kullanıyor. Bu alanların içlerinden geçen her ara yol, kaç hafriyat döküm alanına dönüşmüş halde…

TARIM 25.11.2019, 14:26
Tarım alanları çöp ve moloz yığınına dönüştü!

Büyükçekmece gölü su havzasındaki tarım alanları içinden geçen hemen hemen her ara yol, moloz ve çöp atıklarıyla dolu. Tarla kenarları,  tarlalar arasında kalan arazilerin önü moloz, hurda koltuk takımları, oyuncak, ayakkabı, buzdolapları, kırık su tankları, hurda yazar kasalarla dolu.

Kaçak döküm yapanları gece saatlerini tercih ediyor

Büyükçekmece Gölü havzasında ve Arnavutköy bölgesinde bulunan tarım alanları kaçak döküm yapanların en çok tercih ettiği yer haline geldi. Geceleri tarım alanlarında kimsenin olmayışı, bu alanları kaçak döküm yapanlar için uğrak mekan haline getiriyor, kaç döküm yapanlar, bu bölgelerde yakalanma ihtimallerinin düşük olduğunu düşünüyor.

Tarım alanları kenarına ya da içine dökülen atıklar arasında moloz, çok sayıda evsel atık gibi malzemeler bulunuyor. Kırık su tankları, hurda buzdolapları, koltuk takımları, masa, sandalye, hurda yazar kasa, ayakkabılar, oyuncak gibi yüzlerce çeşit atık eşyayla dolmuş durumda.

Bölgeye ayrıca yüzlerce çuval atılmış durumda. Çuvalların içinde tekstil malzemesi olduğu değerlendiriliyor ancak bölge halkı çuvallardan ne çıkacağını bilmediği, içlerinde kimyasal bir madde olma ihtimaline karşılık çuvallardan uzak durduklarını söylüyorlar.

Büyükçekmece gölü su havzası kendi önemli su kaynağı

Kaçak döküm yapan kamyon sürücüleri ekili tarlalar üzerini hafriyat alanına dönüştürmekten çekinmiyorlar. Büyükçekmece gölü su havzası kentin önemli su kaynaklarının arasında bulunuyor. Çevre sakinleri dökülen atıkları belli aralıklarla temizlendiğini fakat kısa süre içinde yerlerine yenilerinin döküldüğünü söylüyorlar. Büyükçekmece gölü su havzası ayrıca yüzlerce kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.

Şehirde bulunan hafriyat araçlarına GPS takılmıştı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. ‘ye (İSTAÇ) bağlı, 8’i Avrupa yakasında olmak üzere 14 hafriyat sahası resmî olarak bulunuyor. Ancak alınan tüm tedbirlere rağmen kaçak döküm engellenemiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafında şehirde bulunan 13 bin hafriyat, moloz ve hazır beton taşıyan kamyonlara araç takip cihazları takılarak GPS ile izleme ve güzergâh dışına çıkanları tespit edip cezai işleme tabi tutulmaya başlatılmıştı.

Yorumlar (0)