Sütün ardından yeme gelen fiyat artışı çiftçiyi isyan ettirdi

Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre çiğ sütün litre fiyatı yüzde 33 zamlanarak 7,5 TL olarak belirlendi. Ancak gelen bu zammın ardından yem fiyatlarının da artması sebebiyle çiftçi mağdur duruma düştü.

TARIM 14.05.2022, 09:22 14.05.2022, 09:24
Sütün ardından yeme gelen fiyat artışı çiftçiyi isyan ettirdi

Ulusal Süt Konseyi’nin süt fiyatını iyileştirmeye yönelik adımlarla birlikte yüzde 32’lik zam yaparak sütün litre fiyatını 7,5 liraya çıkarmasına karşın yemin çuvalına yapılan zammın ardından besicilerin hevesi tekrar kursaklarında kaldı. Uzun zamandır gündemde olan yem fiyatları nedeniyle üretici istediği geliri elde edemiyor. Geçtiğimiz birkaç ay içinde çiğ sütün fiyatına 2 kez zam yapılmasına karşın yem fiyatlarında da yaşanan artış nedeniyle üretici her geçen gün daha az kazanıyor.

“Tarımda üretim üzerinden yapılan haksız kazançların bir an önce sonlandırılması gerekiyor”

Destek amacıyla çiğ süte gelen zamların yemlere gelen zamların ardından eridiğini belirten süt üreticileri ise çözüm istiyorlar. Çiğ sütün fiyatına yapılan zamların ardından yemlere de zam yapıldığını belirten Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, çiftçinin bu nedenle çaresiz kaldığını belirtti. Haksız kazanç elde edenlere karşı biz çözüm bulunması gerektiğini savunan Buluşan sözlerine şu şekilde devam etti:

Süt konseyi aldığı karar ile beraber 15 Mayıs tarihinden itibaren sütün fiyatını 7,5 TL olarak belirledi. Yapılan yüzde 33’lük zammın ardından yem fiyatları da 340 liradan 360 liraya yükselmiş oldu. Çiftçinin aldığı zam yeniden yem fiyatlarına gitmiş oldu. Tarımda üretim üzerinden yapılan haksız kazançların bir an önce sonlandırılması gerekiyor.

Yorumlar (0)