Süt analizi yaptıran üreticiye 150 TL prim

Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği’nin hazırladığı proje ile Doğu Anadolu bölgesinde Erzincan’da kurulan süt analiz laboratuvarına Türkiye’nin birçok ilinden gelen süt numunelerinin analizi yapılıyor. Analiz sonucunda uygun görülen üreticiye hayvan başı 150 TL prim ödemesi yapılıyor.

TARIM 29.11.2019, 17:21
Süt analizi yaptıran üreticiye 150 TL prim

Tarım ve Orman Bakanlığının 2013 yılında başlattığı hayvan başı sağlık çalışmaları projesinin kapsamında Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği’nin Doğu Anadolu bölgesinde sadece Erzincan’da kurduğu süt analiz laboratuvarında birçok ilden gelen süt numunelerinin analizleri yapılıyor.

Erzincan’dan 16 bin 64, Kahramanmaraş’tan 6 bin 110, Adıyaman’dan 4 bin 450, Amasya’dan 242 olmak üzere toplam 24 bin süt analiz edildi. Bakanlığın kriterlerini sağlayan analizlerin sonucunda çiftçilere 150 TL prim ödenecek.

Süt analiz merkezi sadece Erzincan’da var

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay Erzincan’da bulunan süt analizi merkezi ile ilgili şu sözleri kaydetti:

"Erzincan'da 2014 yılında Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve IPARD'ın katkıları ile kurmuş olduğumuz süt analiz laboratuvarımız var. Burada Gıda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından analizi yapılan büyükbaş hayvan başına 150 TL prim ödenmektedir. Amaç ülkemizde üretilen sütün mevcut hayvanlara kadar inmek şartıyla 11 tane çıktı alınmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinde süt analiz merkezi sadece Erzincan'da mevcuttur. Erzincan'ın haricinde bu yıl diğer illerde de süt numuneleri geldi. Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır ve Amasya illerinden geldi. Amacımız burada çiftçiye hizmet etmek ve Gıda Tarım ve Orman Bakanlığının sağlamış olduğu katkılarla 150 liralık primi almasıdır. Hem mevcut hayvanın sütünde problem varsa çiftçiye buradan bilgi veriliyor. Onun haricinde de sütün kalitesinin ne durumda olduğu çıkmış oluyor."

Yorumlar (0)