Sürdürülebilir tarımda anız yakımı tehlikesi!

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Eğer tarımı sürdürülebilir şekilde devam ettirmek istiyorsanız anız yakmayın" ifadesinde bulunarak çiftçileri uyardı.

TARIM 22.06.2022, 10:09 22.06.2022, 14:44
Sürdürülebilir tarımda anız yakımı tehlikesi!

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, anız yakımı yapmanın tarıma zarar verdiğini dile getirerek, Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden olan Çukurova'da, geçtiğimiz senelere göre daha az anız yangını çıktığını söyledi.

Anız yakımı nedir?

Anız yakımı ile ilgili bilgi veren Mehmet Akın Doğan, "Çiftçilerimize gerçekleştirilen bu işlemin zararlarını çok uzun zamandır söylüyoruz. Bilindiği şekilde anız, tarımsal üretimin bitiminde biçilmiş olan ekinlerin toprakta kalan sap ve köklerine denir” dedi.

Anız yakımı yerine ne yapılmalıdır?

Doğan anız yakımı ile ilgili çiftçilere uyarıda bulunarak, “Mısır ve buğday hasadının ardından tarlada kalan anızın, her sene bilinçsiz bir şekilde yakılması hem çevreye hem de toprağa geri dönüşü olmayan büyük hasarlar veriyor. Tahılların hasadı toprak yüzeyine yakın şekilde gerçekleştirilirse kalan sap oranı daha az olacaktır. Bu sebeple çürümesi ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması daha rahat olacaktır ve anız yakmaya gerek olmayacaktır’’ şeklinde ifade etti.


Anız yakmanın tehlikeleri nelerdir?

Doğan, anız yakılan ateşle topraklarda ölen mineraller sebebiyle üreticiler, bir sonraki ürün ekimlerinde daha çok gübre, zararlılara karşı daha fazla kimyasal ilaç kullanmak mecburiyetinde kalacaklarına değinerek, "Çukurova’nın bu bereketli topraklarında, bir mevsimde birden fazla çeşitte hasat alınıyor. Hasadın sonrasında bitki kalıntılarının ekonomik olacağı fikriyle yakılarak tamamıyla ortadan kaldırılıp, tarlayı ikinci ürüne hazırlama uğraşı oldukça hatalı bir yöntem. Anız yakımı yapılan arazilerde toprağın verimi organik üst tabakasını kaybetmek suretiyle düşüş yaşar. Bu durum sadece tarlaları değil, yaban hayatı da ciddi şekilde etkilemektedir. Canlılar ve organik maddeler yandığı için verimli topraklarımızı fakirleşmeye başlar. Ve vatandaşların beslenme ihtiyaçlarının karşılanması kapsamında sürdürülebilir tarımı adeta balta vurur” ifadesinde bulundu.

Yangınlar iklim değişikliğine yol açıyor

Mehmet Akın Doğan, anız yakımının atmosfere karbondioksit gazı salınımı gerçekleştirerek havayı kirlettiğine dikkat çekerek, "Anız yakımı insan sağlığı ve çevre açısından da büyük bir tehlike oluşturuyor. Yangınlardan dolayı atmosfere çok fazla duman çıkıyor. Bu durumda iklim değişikliğine yok açabiliyor. Yangınlar tamamen sönene kadar, farkındalık oluşturmaya, görsel ve yazılı iletişim araçları, duyurular ve sosyal medya hesapları ile çiftçilerimizi anız yakmamaları hususunda uyarmayı sürdüreceğiz" diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)