Son 91 senenin en kurak döneminden ayçiçeği de etkilendi 

2020 senesi, son 91 senenin en kurak dönemi olması dolayısıyla rekor kırmıştı. Türkiye’nin ayçiçeği ihtiyacının yüzde 15’lik kısmını karşılayan Edirne de bu durumdan nasibini aldı. Kuruyan su kaynakları sebebiyle tarlalar susuz kaldı. 

TARIM 24.08.2021, 13:14 24.08.2021, 13:24
Son 91 senenin en kurak döneminden ayçiçeği de etkilendi 

Edirne, son dönemlerde oldukça kurak aylar geçiriyor. 2020 senesinde son 91 senenin en kurak dönemi olması hususunda rekor kıran şehirde bu sene de beklenen yağışlar gerçekleşmedi. Yağışların gelmemesi de Meriç ve Tunca nehirlerindeki su seviyelerinde düşüşe sebep oldu. Yaşanan kuraklıkla birlikte kum adacıkları ortaya çıktı.  



Nehirler, dibi gördü 

Nehirlerdeki su seviyelerinin dibi gördüğü Edirne’de ayçiçeğinin gelişimi de olumsuz etkilendi. Türkiye’nin ayçiçeği ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan şehirde nehirlerden su alamayan üreticiler, kendi imkanları ile tarlalarını sulamaya çalışıyor. Önümüzdeki günlerde hasadına başlanacak ayçiçeğinde rekolte kaybı beklediklerini söyleyen üreticiler, endişeli olduklarını aktarıyor. 



Rekolte, yarı yarıya düşecek 

Ayçiçeği üreticilerinden Hüsamettin Batkın, Edirne’nin son iki senedir çok az yağış aldığını ve tarlalarını sulamak için çareyi artezyen sulamasında bulduklarını ifade ediyor. Ayçiçeğinde bu sene yarı yarıya rekolte kaybı beklediklerini anlatan Batkın, ayçiçeklerinin hızlı şekilde kuruduğunu belirtiyor. 

Yorumlar (0)