Şiddetli kuraklık dalgası büyüyor! Hububatı vurabilir

Geçtiğimiz sene meydana gelen kuraklığın hala sürdüğüne değinen Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, sonbaharda görülen kuraklık sebebiyle hububat ekiminde problemlerin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

TARIM 02.11.2022, 17:33 03.11.2022, 14:27
Şiddetli kuraklık dalgası büyüyor! Hububatı vurabilir

Türkiye’nin geçen sene yaşadığı kuraklığın etkilerinin halen devam ettiğine değinen İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, kuraklık sebebiyle hububat ekimi noktasında sorun oluşabileceği yönünde uyarı yaptı.

“Kuraklığın şiddeti artacak”

Türkiye'nin kuraklık bilgilerini değerlendiren Türkeş, 2007 ve 2008 senelerinde en etkili kuraklıkların görüldüğünü, bu durumun ürünlerde büyük bir bir rekolte kaybı yaşanmasına neden olduğunu anımsattı.

Kuraklıkların şiddetinin artacağını aktaran Türkeş, "Yağışların düşük miktarlarda olması, sıcaklıkların ise yüksek şekilde seyretmesi ve buna bağlı bir biçimde buharlaşma yaşanması uzun süreli kuraklıklara, yani hidrolojik ve tarımsal kuraklıklara neden oldu. Birçok çalışma bizlere gösteriyor ki iklimde yaşanan değişiklik ilerleyen zamanlarda kuraklıkların şiddetini arttıracak." diye konuştu.

“Meteorolojik kuraklık etkili”

Türkiye'de bu senenin rahat olduğunu fakat 2021 yılında genel şekilde hububatta, özellikle buğdayda rekolte kayıplarına sebep olan kuraklıklar görüldüğüne işaret eden Türkeş, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün standartlaştırılmış yağış indisi (SPI) haritalarını işaret ederek, "Bu haritalar içerisinden son 3 aylık yağış durumlarını incelediğimizde Doğu Anadolu'nun bir kısmında meteorolojik kuraklığın etkili olduğunu görebiliriz. 6 aylık incelemeye bakıldığında Akdeniz yağış şeklinin egemen görüldüğü Konya Havzası, İç Anadolu’nun bir kısmı, Akdeniz kıyıları ve Ege ile Doğu Anadolu'nun büyük bir alanında şiddetli, Doğu Anadolu ile Doğu Akdeniz’in batısında aşırı kuraklar görülmüş halde.” dedi.

“Hem gelecek hem de günümüzü etkiliyor”

2 senelik yağış incelemeleri göz önüne alındığında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin şiddetli kuraklık durumuyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Türkeş, iklim değişikliğinin yalnızca aşırı yağışlara neden olmadığını, olağanüstü derecede kuraklıklara da sebep olduğunu dile getirdi.

Kurak durumunun Avrupa'da, birden ve yüksek sıcaklıklar ile kendisini gösterdiği için çok fazla gündeme getirildiğini fakat Türkiye'de uzun dönemli analizler araştırıldığında hidrolojik ve tarımsal kuraklık meydana geldiğine dikkat çeken Türkeş, "2021 senesinde meydana gelen kuraklık ülkemizde henüz bitmiş değil. Kısa süreli yağışlarla ve hava olayları ile bu durumu karıştırabiliyoruz. Kuraklık hem gelecekte hem de bugün ülkemizin iklim değişikliği ve şiddetli hava olayları noktasında en önemli gündem konularından bir tanesi olmayı sürdürecek. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda ileri dönemlerde Doğu ve Orta Karadeniz ile Kuzeydoğu Anadolu bölgesi haricinde kuraklıkların şiddetinin ve sıklığının yükseleceğini tahmin ediyoruz. Kuraklık ülkemiz adına ciddi ve önemli bir tehlike arz ediyor. Bu konuyu hayatın bütün alanlarında dikkate almak mecburiyetindeyiz." şeklinde konuştu.

“Rekolteyi etkileyebilir”

Türkiye'nin sonbahara kurak bir şekilde girdiğine işaret eden Türkeş, "2019 ve 2020 senelerinde görüldüğü üzere gibi kurak ve sıcak bir sonbaharın içerisindeyiz. Umarım ilerleyen zamanlarda yağışlar başlar. Sıcaklıkların yüksek şekilde seyretmesi buharlaşmaya neden oluyor ve topraktaki nem kaybı da yükseliyor. Kasım ayında hububat ekimi sırasında sorunlar meydana gelebilir. Bu durum rekolteyi olumsuz şekilde etkileyebilir.” diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)