Sherlock Holmes filmine konu olan 'deli bal'da üretim dönemi başladı

Sahip olduğu özellikler sebebi ile Sherlock Holmes filmine de konu olan 'deli bal'ın üretim dönemi başladı.

TARIM 17.06.2021, 00:34
Sherlock Holmes filmine konu olan 'deli bal'da üretim dönemi başladı

Deli bal, Karadeniz sahillerinde yetişen ve senede 15-20 gün çiçek açan 'orman gülü'nden arıların nektar almasıyla elde ediliyor.

Arı yetiştiricisi Ahmet Erdem, Kastamonu'nun zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğunu dile getirdi.

Dünya çapında 13 bin civarında nektarlı bitki türü olduğunu belirten Erdem, "Bunun 9-10 bini Türkiye'de de var ve 40-50 bitki türü yalnızca ülkemizde mevcut. Bunlardan biri de orman gülü. Karadeniz sahil şeridinde yetişiyor." dedi.

"Yıllık 5-6 ton üretiyoruz"

Orman gülünün çok kısa bir süre için çiçekli kaldığını söyleyen Erdem, "Kestane ağaçlarının çiçek açınca orman gülü balı üretimi son bulur. Saf orman gülü balı elde etmek istiyorsak, kestane ağaçları çiçek açtıktan hemen sonra balı kovanlardan almak lazım. Aksi halde kestane balı ve orman gülü balı karışır." sözlerini sarf etti. 

Erdem, "Kastamonu ilimizde saf deli bal, 5-6 ton üretilmekte. Kestane balı ile karışık olarak saydığımızda 15-20 tona ulaşmakta." diye konuştu.

"Çok sayıda faydası var"

Erdem, deli balın çok sayıda faydası olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"Bronşite, tansiyona, boğaz iltihabına ve ağrısına iyi geliyor. Fazla tüketildiğinde tansiyonu düşürebiliyor. Vücut ısısını artıran bir bal. Vücut direncini de artırdığı için salgın döneminde talep edilen bir ürün. Bu sene kilosu 300 TL'den satılıyor. Yağışların uzun sürmesi sebebi ile bu yıl çok miktarda üretim beklemiyoruz."

'Sherlock Holmes' filminde de yer verilmişti

Deli bal, 2009 senesinde çekilen Sherlock Holmes filminde de yer almıştı. Filmde idam cezasına çarptırılan Lord Blackwood'un daha sonra canlanması üzerine Sherlock Holmes ve yardımcısı Doktor Watson, olayın gizemini araştırmaya koyulmuştu.

Gerçekleştirdiği araştırmanın neticesinde Sherlock Holmes, idam edilmeden evvel Blackwood'un deli bal yemesinin ardından nabzı bir süreliğine durunca öldü sanıldığını dile getirmişti. Sherlock Holmes, olayın sırrını, "Deli bal, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yetişir, nabzı düşürür ve uyutur." sözleriyle açıklamıştı.

Yorumlar (0)